Description

Location : Vrana, Hrvatska

         Vrana je naselje u sastavu Općine Pakoštane sa oko 800 stanovnika, pripada Ravnim kotarima. Nalazi se na  sjeverno od Vranskog jezera, 6 km od Pakoštana, 13 km istočno od Biograda te nekoliko kilometara zračne udaljenosti od jadranske obale. Upravno pripada općini Pakoštane u Zadarskoj županiji.

Vrana je privlačna ljubiteljima povijesti, jer već na ulazu u selo vidljivi su ostaci crkve sv. Katarine i isto tako benediktinskog samostana iz 11. stoljeća. Ovaj samostan bio je ubrzo pretvoren u dvorac u vlasništvu templara od 1135 g. do njegova rušenja 1312 g., kada je dvorac dobio viteštvo sv. Jana, g. 1647 su ga osvojili Mlečani  koji su ga pri povlačenju jako razrušili kako ne bi poslužio osmanlijama za uporište. Od bivšeg dvorca templara preživjeli su samo dijelovi zidina i obrambene kule.

U Vrani se nalazi Maškovića han najzapadniji spomenik islamske arhitekture, koju je započeo graditi turski vezir Jusuf Mašković porijeklom iz Vrane. Han je 2017. godina potpuno obnovljen i pretvoren u hotel. U blizini Vrane su sačuvani ostaci rimskog vodovoda, kojim je voda tekla u grad Zadar.


Izvor: Pakoštane

 

 
 
 

Location

Vrana, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top