Description

Location : Vinkuran, Hrvatska

        Izdvojen  iz turističke vreve, a opet tek nekoliko kilometara udaljen od turističkih centara Pule i Medulina, smješteno je malo ribarsko mjesto Vinkuran. U privatnim apartmanima iznad Vinkuranskog zaljeva i uvale Soline provest ćete ugodan odmor u tišini i miru.  Pitoma uvala, natkrivena borovima i zaklonjena od svih vjetrova, dom malih brodica koje se lijeno ljuljuškaju na suncu, prava je škrinja s blagom u kojoj se krije i poznato uzgajalište kamenica.

       Vinkuran je oduvijek poznat po kamenu. U antičko su vrijeme iz kamenoloma nedaleko Vinkurana – Cave Romane crpljeni kameni blokovi za pulsku Arenu. Danas se u kamenolomu tijekom ljetnih mjeseci održavaju predstave te  likovna kolonija, gdje kipari iskazuju svoje umijeće.

Brdo Soline

         Između mjesta Pješčana uvala i Vinkuran smješteno je brdo Soline koje je od 1996. godine zaštićeno u kategoriji park-šume. Izrazito gusto razvijena makija hrasta crnike, mjestimično razvijena i do stadija šume čini ovo područje jednim od posljednjih očuvanih šuma hrasta crnike na našem području. Hrast crnika (Quercus ilex) je autohtona vrsta hrasta na Mediteranu pa su takve šume i najstabilniji ekosustav Sredozemlja kojeg grade biljke prilagođene na sušne uvjete.

U samoj park-šumi uređena je edukativna šetnica opremljena edukativnim tabelama i kućicama znanja. Osim informacija o nastanku šume, šumskim stanovnicima, ili koristima od šume, možete zaigrati igre i na zabavan način se prepustiti šumskoj čaroliji.

Povijest

      Naselje se prvi puta spominje 1303.godine, u vrijeme vladavine Venecije, 1424. godine Vinkuran se spominje u Pulskom statutu kao Vencoral. Kraj je poznat po nalazištu gradine u Vintijanu, većeg prapovijesnog naselja iz doba Histra, drevnog plemena koji je živjelo na ovom području.

     Za vrijeme antike,  Vinkuran postaje poznato po kamenolomu, Cave Romane, kamena bijele boje od čijih je blokova car Vespazijan dao izgraditi pulski amfiteatar. Pronađene su i vrijedne skulpture iz toga vremena, kao primjerice skulptura domine iz 1. stoljeća poslije Krista te  portretna glava s dijademom s konca 1. i početka 2. stoljeća. U okolici je još nekoliko manjih kamenoloma iz tog doba.


 

 
 
 

Location

Vinkuran, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top