Description

Location : Tvrđava sv. Ivana, Put Tanaje, Šibenik, Hrvatska

          Tvrđava sv. Ivana je najveća i najviša šibenska tvrđava. Nalazi se na 115 metara visokom brdu sjeverno od šibenske stare gradske jezgre. Ime je dobila po maloj kapeli koja se tu nalazila do 1638., kada je srušena zbog gradnje tvrđave.

Tvrđava je izgrađena u obliku zvjezdice, s bastionima na svim stranama. Zidovi su visoki do 12 metara, a debeli do 4 metra. Tvrđava je bila opremljena s brojnim topovima i drugim oružjem.

          Tvrđava sv. Ivana je podignuta u rekordnom vremenu, u samo 58 dana, zajedno s tvrđavom Barone tijekom  kolovoza i rujna 1646. godine. Gradili su je Šibenčani, pod nadzorom mletačkog inženjera Antonia Lenija. Tvrđava je bila dio novog obrambenog sustava grada, koji je trebao zaštititi Šibenik od turskih napada.

           Tvrđava sv. Ivana igrala je važnu ulogu u obrani Šibenika tijekom Kandijskog rata. U kolovozu 1647. godine, turska vojska pod vodstvom Tekeli-paše pokušala je osvojiti Šibenik. Tvrđava sv. Ivana bila je glavno uporište obrane grada. Turska vojska je napadala tvrđavu s kopna i mora, ali je odbijena. Opsada je trajala mjesec dana, a na kraju su Turci odustali i povukli se.

          Tvrđava sv. Ivana je ostala u uporabi sve do 19. stoljeća.  Tvrđava sv. Ivana obnovljena je i otvorena u ljeto 2022. godine, a jedan od glavnih sadržaja edukativni je kampus koji se krije ispod takozvanih ‘kliješta’ tvrđave. Kampus je sa svojim pametnim učionicama, spavaonicama i prezentacijskim prostorima predviđen za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave, razmjene i drugih posebnih kulturno-umjetničkih programa i edukacija iz kulturnih i kreativnih industrija.

         Tvrđava sv. Ivana je impozantna građevina koja pruža prekrasan pogled na Šibenik i okolicu. U tvrđavi se danas nalazi muzej, restoran i kafić.

Ova zvjezdolika građevina poznata je i kao atraktivna filmska lokacija na kojoj je snimana popularna serija Igra prijestolja.


 

 
 
 

Location

Tvrđava sv. Ivana, Put Tanaje, Šibenik, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top