Description

Website: : Vidi website
Location : Svjetionik Veli Rat, Veli Rat, Hrvatska

         Svjetionik Veli Rat, poznat i kao Punta Bjanka, impozantna je građevina koja se uzdiže na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, 35 km zapadno od Zadra. Na udaljenosti od 3 km nalaze se sela Veli Rat, Verunić i Polje, a do trajektne luke u Brbinju ima 20 km.

Izgrađen 1849. godine, s visinom od 42 metra najviši je svjetionik na Jadranu, a domet njegovog svjetla proteže se do 22 nautičke milje (oko 40 km).

          Svjetionik je okružen borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama, a smatra se jednim od najljepših na Jadranu. S 40 m visoke svjetioničarske kule Veloga Rata pruža se uistinu jedinstven i nezaboravan vidik. Veliko popločano dvorište svjetionika krasi stara zavjetna crkvica Sv. Nikole i u kojoj se još uvijek povremeno održavaju crkveni obredi.
Do svjetionika se može doći osobnim vozilom. Zbog dobre cestovne povezanosti s ostalim naseljima moguća je redovna opskrba potrebnim namirnicama i obilazak cijelog Dugog Otoka.

Guste, mirisne borove šume koje okružuju zgradu svjetionika pružaju široke mogućnosti aktivnog odmora i onim turistima kojima more nije isključiva rekreacija. Okolno plitko more bogato je različitim ribljim vrstama. Gosti Velog Rata mogu posjetiti i Nacionalni park Kornate te Park prirode Telaščicu ali je polazak s drugog kraja Dugog otoka, iz Salija.


Photo: TZ Dugi otok

 

 
 
 

Location

Svjetionik Veli Rat, Veli Rat, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top