Svjetionik Struga, otok Lastovo

Description

Website: : Vidi website
Location : Svjetionik Rt Struga, Skrivena Luka, Hrvatska

           Svjetionik Struga je svjetionik izgrađen na vrhu strmih hridina na južnoj obali otoka Lastovo gdje istoimeni rt zatvara ulaz u Skrivenu Luku. Zajedno sa svjetionicima Glavat i Sušac služi za sigurnost plovidbe u Lastovskom kanalu, a vidljiv je do Palagruže.

Svjetionik je izgrađen 1839. godine i visok je 20 metara. Zgrada svjetionika je prizemnica pravokutnog tlocrta, s četvero slivnim krovom iznad kojeg se uzdiže kula kružnog tlocrta s lanternom.

Svjetionik je smješten na nadmorskoj visini od 90 metara, na samom rubu strme litice s koje se pruža izniman pogled na otvoreno more.

Povijest

          Prva ideja o izgradnji svjetionika na rtu Struga datira iz 1818. godine. Međutim, izgradnja je započela tek 1839. godine i trajala je dvije godine. Svjetionik je službeno pušten u pogon 1841. godine.

U početku je svjetionik bio opremljen s jednom svjetiljkom koja je emitirala bijelo svjetlo. Godine 1896. svjetionik je elektrificiran i dobio je novu svjetiljku koja je emitirala bljeskajući bijeli svjetlosni signal s periodom od 10 sekundi.

           Svjetionik je danas preuređen u turistički objekt u kojem su uređen četiri turistička apartmana, dva dvosobna i dva jednosobna, svaki s velikom kuhinjom s blagovaonicom i sanitarnim čvorom. Svjetionik ima grijanje te je najam moguć i van sezone. Prekrasni vidikovci i jednostavan pristup moru kroz borovu šumu sa sjeverne strane svjetionika čine ovu turističko odredište vrlo atraktivnim.

Apartmani u svjetioniku nude jedinstven smještaj s prekrasnim pogledom na more. Do svjetionika se može doći automobilom, pješice ili čamcem.


 

 
 
 

Location

Svjetionik Rt Struga, Skrivena Luka, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top