Description

Type : Rent
Website: : Vidi website
Location : Svjetionik Porer, Premantura, Hrvatska

            Svjetionik hrid Porer, sagrađen 1833. godine, stoji na vrhu istoimene hridi jugozapadno od Kamenjaka, najjužnijeg rta Istre. S visinom od 35 metara, on je najviši svjetionik u Istri. Okrugla kamena kula visine 35 metara koja se uzdiže iz središta prizemne stambene zgrade s betoniranim dvorištem.

          Svjetionik odašilje svjetlosni signal, a nazivni domet mu je 25 milja. Svjetionik osim svjetlosnih signala odašilje i zvučni signal; svake 42 sekunde oglasi se sirena. Nazivni domet zvučnoga signala jest 2 milje. Automatiziran je i uključen u sustav daljinskog nadzora. Na svjetioniku je stalna svjetioničarska posada.

           U zgradi se nalaze dva apartmana koji se mogu unajmiti za odmor. Dvorište svjetionika nastavlja se na most na kome je dizalica za podizanje brodica. Na kamenom prizemlju zgrade, betonirano je dvorište. Opskrba je po prethodnom dogovoru s opskrbnikom moguća njegovim brodom. Otok Porer je hrid širine 80 m s tri manja pristana za brodice, potrebno je tek nešto više od minute da ga obiđete.

         Na Poreru se kupanje preporučuje na mjestima gdje pristaje brod. Svjetioničar će Vas uputiti na mjesta gdje je preporučljivo kupanje u određeno doba dana jer su struje oko otočića vrlo snažne tijekom cijelog dana, tako da se ni dobrim plivačima ne preporučuje udaljavanje od obale više od pedesetak metara. Valovi su izrazito jaki, posebice zimi.

          Podmorje blizu otočića Porera atraktivno je za ronjenje, a karakteriziraju ga pličine i podmorske litice. Područje Porera bogato je ribolovno područje u kojem se može uloviti gotovo 90% vrsta riba koje žive u Jadranu.


 

 
 
 

Location

Svjetionik Porer, Premantura, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual
ad type Rent ad type

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top