Description

Website: : Vidi website
Location : Rt Kamenjak, Premantura, Hrvatska

        Rt Kamenjak je najužniji dio Istre a poluotok prekrasne i bogato razvedene obale dugačke gotovo četiri kilometra, s čak 30 uvala i 11 nenastanjenih otočića koji također sačinjavaju arhipelag. Prekriven niskim raslinjem i makijom, s malo borove šume i oranica, čini područje gdje vlada prava mediteranska klima. Zbog iznimnih prirodnih vrijednosti, ali i zbog što efikasnije zaštite devastacija, rt Kamenjak je 1996. godine proglašen zaštićenim područjem.

Flora i fauna

         Flora i fauna igraju veliku ulogu u posebnosti ovog rta. Na Kamenjaku ima čak preko 600 biljnih vrsta od kojih su većina ljekovite i aromatične biljke, a posebno se ističu orhideje. Orhideja ima tridesetak vrsta čiji je cvat moguće vidjeti u proljeće, osim jesenske zasukice, vrstu orhideje koja cvate kao što i sam naziv kaže, na jesen. Sve su zakonom zaštićena, njih 13 je strogo zaštićeno, dok su dvije endemske vrste, dakle moguće ih je pronaći samo na području Kamenjaka.
Za florom ne zaostaje ni fauna, jer zabilježeno je 50 vrsta danjih leptira, a obiluje i brojnim vrstama gmazova, vodozemaca i ptica. Kako i kopno, tako i podmorje rta Kamenjak nastanjuju iznimne biljne i životinjske vrste, od algi i školjaka do riba i sredozemne medvjedice. Sredozemna medvjedica kao i konjic dugokljunić, plemenita periska, prstac i drugi, strogo su zaštićene vrste.

      U uvali Pinižule i na otočiću Fenoligi, smještenim na jugu Kamenjaka, nalaze se otisci dinosaurovih stopala, vrlo zanimljiva geološka ostavština. Pronađeno je ukupno stotinjak otisaka koji ukazuju na dva različita dinosaura, jedan visok tri metra i težak 13 tona koji se kretao četveronožno, a drugi je dvonožac te znatno je manji, visok samo metar i pol i težine oko 150 kilograma.


 

 
 
 

Location

Rt Kamenjak, Premantura, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top