Description

Website: : Vidi website
Location : Sukošan, Hrvatska

Sukošan grb           Sukošan je turističko mjesto smješten u prostranom zaljevu Zlatna luka, samo desetak kilometar jugoistočno od grada Zadra. Ovo pitoreskno mjesto smješteno je između mora i prirodnih ljepota kopna, pružajući posjetiteljima idealnu mješavinu tradicionalnog dalmatinskog šarma i moderne udobnosti. Ovaj idiličan gradić, s oko 3000 stanovnika, sjedište je Općine Sukošan kojoj pripadaju i mjesta Debeljak, Gorica i Glavica.

        Ekonomska osnova Sukošana tradicionalno je bila poljoprivreda, ribarstvo i pomorstvo. Međutim, s vremenom se turizam razvio u najvažniju gospodarsku grana o čemu svjedoči preko gotovo 5000 ležaja u luksuzno uređenim apartmanima, luksuznim vilama, pansionima i hotelima, a rado su posjećeni i brojni kampovi smješteni u neposrednoj blizini mora. Posebno je bogata i kvalitetna gastro ponuda u brojnim restoranima i konobama.

        Glavni adut Sukošana je njegova obala s raznovrsnim čistim plažama, uvalama i lukama, pogodnim za različite vodene aktivnosti. Marina Dalmacija, koja se nalazi u blizini, jedna je od najvećih i najmodernijih marina na Jadranu i pruža sigurno utočište za brodove i jahte te razne sadržaje za nautičare.

         U središtu mjesta nalazi se župna crkva svetog Kasijana  koja svjedoči o bogatoj povijesti ovog područja. Danas je to lijepa kamena građevina sa detaljima romanike i baroka koja je u ovom obliku od XVII. st. , ali po mnogim povjesničarima mnogo skromnija postojala je i prije prvog pisanog spomena ( 1289.g.).

Klima

          Sukošan ima mediteransku klimu s blagom, vlažnom zimom i vrlo toplim, vlažnim ljetom. Siječanj je najhladniji mjesec, srpanj i kolovoz su najtopliji i najsunčaniji, dok su studeni i prosinac najkišovitiji mjeseci.

Prometna povezanost

        Sukošan je udaljen samo desetak kilometara od Zadra što mu jamči izvrsnu prometnu povezanost, kako preko zračne luke Zemunik u Zadru, tako i željeznicom, kojom je preko Knina povezan sa Zagrebom, kao i autocestom  A1 Zagreb-Split.

        Sukošan je mirno i privlačno mjesto na obali Jadranskog mora koje nudi prekrasan prirodni okoliš, bogatu kulturnu baštinu te priliku za opušten i ugodan odmor.


Photo: TZ Sukošan

 

 
 
 

Video

Location

Sukošan, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top