Description

Location : Trg Svetog Martina 1C, 42223, Varaždinske Toplice, Hrvatska

         Kako bi zaštitio svoj posjed, vlasnik Toplica, zagrebački Kaptol, 1376. godine uz župnu crkvu gradi kaštel (utvrdu). Tijekom XVI. stoljeća u vrijeme turske opasnosti dograđuje se kulama, grabištem kojeg je punio potok termalne vode i lančanim mostom. Uz tri ugaone kule dobiva još istočnu i zapadnu. Prestankom Turske opasnosti, 1695. godine kaštel je pregrađen u barokni dvorac i postaje prvi kupališni hotel. U XVIII. stoljeću zatrpano je okolno grabište, a krajem XIX. stoljeća pročelje Starog grada obnovljeno je u neogotičkom stilu.

U dvorištu kaštela s impresivnim baroknim trijemom je lapidarij – zbirka rimskodobnih kamenih iskopina. Nasred dvorišta je kamena kada u kojoj je danas zasađeno cvijeće.

U Starom gradu danas je smješten Zavičajni muzej Varaždinskih Toplica kojeg je 1937.g. osnovao toplički ljekarnik i polihistor mr. ph. Josip Čabrian. Zavjetni žrtvenici nimfama i drugim božanstvima, reljefi Nimfeja iz 2. stoljeća, ploča imperatora Konstantina Velikog, muzejski su eksponati koji svjedoče o neprekinutom kontinuitetu obitavanja i liječenja u Varaždinskim Toplicama.


 

 
 
 

Location

Trg Svetog Martina 1C, 42223, Varaždinske Toplice, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top