Description

Website: : Vidi website
Location : Stari grad Sinj, Sinj, Hrvatska

          Stari grad Sinj, među Sinjanima poznate jednostavno kao Grad, ostatci su srednjovjekovne tvrđave na prirodnom uzvišenju iznad grada Sinja.

           Tvrđava je izgrađena na kamenoj uzvisini na ostatcima ilirske gradine Ozinij. Utvrda je u antici i kasnoj antici, u srednjem je vijeku sjedište župana, a kasnije grad cetinskih knezova Nelipčića. Godine 1513. pada pod otomansku vlast, sve do 1686. godine kada je osvajaju Mlečani, koji je utvrđuju i proširuju. U središtu se nalazila crkva sv. Mihovila u koju su, na oltar sv. Barbare, franjevci iz Rame položili dragocjenu i čudotvornu sliku Gospe od Milosti.

Godine 1808. godine je tvrđava napuštena i djelomično razrušena, a 1887. u središtu glavne utvrde sagrađena je zavjetna Gospina crkvica na dvjestotu obljetnicu dolaska cetinskoga puka iz Rame. U podnožju tvrđave sagrađeno je u 19. st. groblje uz crkvu sv. Frane.
U čast svojoj vječnoj nebeskoj zaštitnici, 2008. godine Sinjani na Gradu podižu brončani kip Gospe Sinjske, djelo akademskoga kipara Josipa Marinovića.

          Putem koji vodi od podnožja do crkve na tvrđavi smješteno je 14 postaja Križnoga puta. Svaka postaja rad je nekog od najpoznatijih hrvatskih umjetnika.

          Tvrđava Stari grad i groblje su pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


 

 
 
 

Location

Stari grad Sinj, Sinj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
CroVista
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top