Description

Website: : Vidi website
Location : Sinj, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitosti

Grb Sinja           Sinj je grad smješten u srcu Dalmatinske zagore, na području poznatom kao Cetinska krajina, smjestio se na sjeverozapadnom rubu plodnog Sinjskog polja kroz koje protječe rijeka Cetina. Sinj se nalazi između četiri planine: Svilaje, Dinare, Kamešnice i Visoke. Život u Sinju i okolici cvjeta još od kamenog doba zahvaljujući povoljnom položaju i spoju kontinentalne i submediteranske klime.

Danas u samom gradu živi oko 12 tisuća stanovnika, a administrativna općina, koja uključuje i okolna sela, ima oko 24 tisuća stanovnika.

Sinj je nastao oko drevne tvrđave  koja je bila važna obrambena točka i protiv turskih napada. U Sinju se nalazi i franjevački samostan s crkvom Gospe Sinjske, mjesto hodočašća i čuđenja čudotvorne slike Majke Božje.

Sinj ima bogatu povijest i kulturu, koja se najbolje očituje u tradicionalnoj viteškoj igri Sinjska alka, koja se održava svake godine u kolovozu u spomen na pobjedu nad Turcima 1715. godine. Alka je natjecanje konjanika koji pokušavaju pogoditi središte metalnog prstena (alke) kopljem. Muzej Sinjske alke je zanimljiv muzej koji prikazuje povijest i običaje ove jedinstvene igre.

Osim alke, Sinj nudi i druge zanimljivosti i aktivnosti za posjetitelje. Možete posjetiti tvrđavu Sinj, koja pruža prekrasan pogled na grad i okolicu, ili se prošetati starom gradskom jezgrom i vidjeti spomenike poput Gajusa Laberija, rimskog senatora koji je rođen u Sinju. Možete se i zabaviti na teniskim terenima ili uživati u prirodi na Perućkom jezeru ili planinama koje okružuju grad. Ako ste avanturističkog duha, možete isprobati kajak safari na Cetini ili panoramski let iznad Sinja i okolice.

Sinj je grad koji ima puno toga za ponuditi, bilo da tražite povijest, kulturu, sport ili rekreaciju.

Sinj 1940

          Sinj ima bogatu i burnu povijest koja seže u prapovijest. Na području Sinja su pronađeni brojni arheološki nalazi koji svjedoče o životu ljudi od mezolitika do brončanog doba. U brončanom dobu su se na ovim prostorima naselili Iliri, pripadnici plemena Delmata, koji su se dugo opirali rimskoj vlasti. Rimljani su osnovali naselje Osinium na mjestu današnje tvrđave, gdje je pronađen i nadgrobni spomenik dječaka Gaja Laberija koji drži kuglu s mrežastim uzorkom, što se smatra dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini.

Nakon raspada Rimskog carstva, područje Sinja su provaljivali razni barbarski narodi. U 7. stoljeću su se doselili Hrvati iz Bijele Hrvatske i uspostavili svoje kneževine i kraljevine. Sinj je bio sjedište Cetinske županije, a kasnije i Cetinskog kneštva koje je pripadalo knezovima Šubićima, a zatim Nelipićima. Knez Ivan Nelipić je pozvao franjevce Bosanske vikarije u Cetinu, gdje su sagradili crkvu i samostan sv. Marije.

Sinj je 1513. godine pao pod tursku vlast, koja je trajala do 1686. godine, kada je grad prešao pod mletačku vlast. Turci su i dalje pokušavali ponovno zauzeti Sinj, ali su bili poraženi u odlučujućoj bitki 1715. godine, kada je 700 sinjskih branitelja odbilo napad više desetaka tisuća Turaka uz pomoć čudotvorne slike Gospe Sinjske.

Sinj je nakon pada Mletačke Republike 1797. godine pripao Austriji, a potom i Francuskoj za vrijeme Napoleona. Nakon Prvog svjetskog rata, Sinj je postao dio Kraljevine SHS, a zatim i Kraljevine Jugoslavije. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Sinj je bio pod talijanskom okupacijom, a potom pod NDH. Nakon rata, Sinj je bio dio socijalističke Hrvatske u sklopu Jugoslavije. Od 1991. godine, Sinj je dio samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Stari grad Sinj

          Stari grad Sinj, među Sinjanima poznate jednostavno kao Grad, ostatci su srednjovjekovne tvrđave na prirodnom uzvišenju iznad grada Sinja.            Tvrđava je izgrađena na kamenoj uzvisini na ostatcima ilirske gradine Ozinij. Utvrda je u antici i kasnoj antici, u srednjem je vijeku sjedište župana, a kasnije […]

Sinjska alka

              Sinjska alka, natjecanje konjanika u gađanju alke kopljem koje se u Sinju održava svake godine u prvoj pol. kolovoza u spomen pobjede nad Turcima 1715. Alkari jašući u punom trku nastoje pogoditi kopljem alku obješenu na konopcu razapetom preko trkaće staze na visini od najmanje 3,2 m. Alka […]

Crkva

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske

          Crkva Čudotovorne Gospe Sinjske nalazi se u znamenitom marijanskom svetištu u Sinju. Crkva dominira glavnim gradskim trgom u Sinju a građena je od 1699. do 1712. godine i do danas je zadržala svoj izvorni izgled. Središnje mjesto u crkvi zauzima slika Čudotvorne Gospe Sinjske. Naslikao ju je nepoznati autor, u […]

Muzej Sinjske alke, koji se nalazi u Alkarskim dvorima i gdje se mogu vidjeti povijesni predmeti, odore, oružje i trofeji vezani uz Alku.

Tvrđava Kamičak, je zvjezdolika utvrda, sagrađena 1712. godine na istoimenom brežuljku i koja je bila dio obrambenog sustava grada. Danas jedan od najslikovitijih simbola Sinja.

Muzej Cetinske krajine, koji se nalazi u palači Tripalo i gdje se mogu pronaći arheološki, etnografski, kulturno-povijesni i umjetnički eksponati iz Cetinske krajine.

 

 
 
 

Location

Sinj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top