Description

Location : Roč, Hrvatska

        Roč je tipični istarski gradić, poput sličnih gradića smješten je na vrhu brda i bio je opasan gradskim zidinama. Roč se smjestio u središtu sjeverne Istre, na 348 m nadmorske visine i administrativno pripada Gradu Buzetu od kojeg je udaljen 8 kilometara.

      Roč je utemeljen još u prapovijesti kao ilirsko gradinsko naselje, u doba rimljana prerastao je u rimski castrum; u srednjem vijeku preobrazio se u utvrđeni kaštel ograđen zidinama s obrambenim kulama te Velikim vratima i Malim vratima. Tijekom 15. i 16. stoljeća Roč je bio središte hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva temeljenih na najstarijem slavenskom pismu, glagoljici.

      U Roču su pripremljeni za tisak Misal kneza Novaka, jedan od najljepših spomenika hrvatske uglate glagoljice iz 1368., ali i Misal po zakonu rimskog dvora, prva knjiga tiskana na hrvatskom jeziku i prvi Misal u Europi koji nije pisan latinskim jezikom i tiskan latinicom, prva slavenska inkunabula tiskana dvobojno – crveno i crno, te prva knjiga na svijetu tiskana pomičnim slovima.

Ročki glagoljski abecedarij

Od srednjeg vijeka pa sve do 20. stoljeća, ovaj je gradić središte hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva temeljenih na glagoljici, o čemu svjedoči replika Gutenbergove glagoljske tiskarske preše u ročkom infopunktu.

      Njegovoj ljepoti teško je odoljeti i možda bi bio tek jedan u nizu romantičnih gradova iz turističkih vodiča da nije poseban po iznimnom kulturnom naslijeđu temeljenom na glagoljaštvu. Tu je pronađen najvažniji glagoljski grafit srednjovjekovne Istre – Ročki glagoljski abecedarij. Ne samo što je najstariji, nego je s 34 slova najpotpuniji takav abecedarij.


TZ Buzet

 

 
 
 

Location

Roč, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top