Description

Location : Punta Križa, Hrvatska

       Punta Križa nalazi se na najjužnijem dijelu otoka Cresa i pravi je nacionalni park bogate flore i faune. Ovdje prevladavaju borove šume i makije, zelene livade na kojima ćete vidjeti ovce na ispaši, a znadu prošetati i stada jelena lopatara.

Rijetko ćete kao ovdje nećete naći tako razvedenu obalu, sastavljenu od samih uvala i rtova sa biserno modrim morem koje ih oplakuje. Punta Križa prava je oaza mira i krajolik savršenog mira. Duboke i zaštićene uvale mame svojom intimnošću i sigurna su zaštita brodicama.

Na plažu se najlakše dolazi iz pravca Osora, te nakon 200 metara skrenete desno sa asfaltirane ceste i krenete starim putem koji je vodio od Osora do Punte Križa. Putem ćete vidjeti mnogobrojne pastirske stanove, koji su sada većinom napušteni, a nekada su vrvili od ljudi i njihove stoke.

Jedna od zanimljivosti Punte Križa su osamljene crkvice, koje se nalaze podalje od naseljenih mjesta, te svaka od njih ima svoju zanimljivu priču, pa je tako recimo crkvica sv. Platona, po imenu posvećena istočnom svecu, a nastala je u vrijeme bizantske uprave nad otocima ( VII – IX stoljeće), pa do crkvice sv. Vida iz XII stoljeća sagrađenoj na umjetno podignutom humku, na prethistorijskom grobnom tumulusu, sada je kao i većina crkvica napuštena i bez krova.

U spilju Jami na sredi, pronađeni su tragovi čovjeka-lovca iz doba paleolitika, 7.000 godina prije Krista, a sa brda Vela Straža  puca prekrasan vidik na cijelo područje Punte Križa.


 

 
 
 

Video

Location

Punta Križa, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top