Description

Website: : Vidi website
Location : Poljica, Hrvatska

          Poljica su turističko mjesto smješteno uz Jadransku magistralu u sastavu općine Marina, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.  Poljica su razmjerno mlado naselje na sjevernoj obali marinskog zaljeva orijentirano prema turizmu i nude  široki raspon smještajne i ugostiteljske ponude za svačiji ukus.
Ipak Poljičani nisu zapostavili poljodjelstvo i uzgoj vinove loze i maslina koje su i danas dvije glavne lokalne agrikulture čiji se iznimno kvalitetni plodovi visoko cijene i nezaobilazni su sastojak domaće kuhinje. .

         Poljička crkva sv. Luke iz 13./14. st. nalazi na se mjestu nekadašnjeg sela Rastinić o kojemu prvi pisani spomen potječe iz 13. st. Unutrašnjost crkve je znatno preuređena. U apsidi se nalazi kameni oltar. Iako je 1996. godine obnovljena, i dalje se nadziru gotička obilježja iz doba kad je građena u 13. ili 14. stoljeću. Na glavnom je pročelju, iznad nadvratnika kameni grb trogirske obitelji Sobota.

Druga poljička crkva posvećena je sv. Josipu, a sagrađena je na brdskom položaju Gorač, u mjestu Vrsine.

Prema mjesnoj predaji i u Poljicima je nekoć stajala kula. S vremenom je utonula u more, ali se ostatci njezina zida prepoznaju u kamenu nasipu nazvanu Muline.

        Toponim Koludrovac ili Koludraški krug, na istočnoj obali poljičke uvale, čuva spomen na pet koludrica (časnih sestara) koje su se, bježeći pred Turcima, odatle bacile u more. Spasila se, međutim, samo Jele, jedina od njih koja je znala plivati i koja je stigla na drugu strane uvale.


Izvori i photo: TZ Marina

 

 
 
 

Location

Poljica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top