Description

Location : Zlarin, Hrvatska

         Zlarin je mali otok u neposrednoj blizini grada Šibenika. U zimskim mjesecima ima jedva 270 stanovnika da bi se ljeti taj broj povećao i do 3.000 stanovnika. Administrativno pripada Šibensko-kninskoj županije.

Najviša mu je točka brdo Klepac (169 m) sa kojeg se pruža nezaboravan pogled. Tijekom sunčanih dana, sa vrha možete vidjeti planinu Velebit, a u daljini vulkanski otok Jabuku.

        Klima je mediteranska, srednje jadranskog tipa. Prevladavajući vjetar je jugo. Zbog blizine kopna klimatske su osobine prijelazne. Zlarin ima oko 2700 sunčanih sati godišnje, po čemu je jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu ? Godišnja količina padalina iznosi oko 700 mm, a ljeti vrlo rijetko pada kiša.

Zlarinjani su se kroz svoju povijest uglavnom bavili, kao i svi otočani, poljoprivredom, ribarstvom i pomorstvom. Uzgajale su se i masline što nam svjedoče napušteni maslinici koji se mogu vidjeti u svim dijelovima otoka. Ali, blagostanje i pravi procvat otoka su vezani za izlov i obradu koralja. Vještina obrade koralja na tradicionalni način se njeguje do današnjih dana.

        Na otok nije dozvoljen pristup automobilima i to mu daje poseban šarm. Zlarin je danas najbolje mjesto za dobar odmor i punjenje baterija. Raskošnim zelenilom i biserno čistim morem, otok će oduševiti svakog tko traži utočiste od gradske vreve i svakodnevnice a pravo osvježenje će naći u nekoj od prekrasnih mnogobrojnih uvala.


 

 
 
 

Video

Location

Zlarin, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top