Description

Location : Otok Ugljan, Hrvatska
OpisPovijestNaselja

           Ugljan je otok  u zadarskom arhipelagu, preko puta Zadra, sjeverozapadno od otoka Pašmana i jugoistočno od otoka Rivanj i Sestrunj. Površinom od 50,21 km² (dug 22 km, širok do 3,8 km) ubraja se među veće i najnaseljenije hrvatske otoke. Od kopna ga dijeli Zadarski kanal, a s otokom Pašmanom povezuje most preko prolaza Mali Ždrelac. Od otoka Iža je odvojen Srednjim kanalom.

Otok Ugljan s gradom Zadrom predstavlja jedan od najljepših i najposjećenijih dijelova hrvatskog Jadrana. Otok je pokriven  bujnom mediteranskom vegetacijom, a spoj s morem uljepšavaju brojne uvale različitih veličina i oblika.
Duž sjeveroistočne obala otoka nanizano je sedam prekrasnih mjesta od kojih su najveća  Preko, a zatim Ugljan. Sva mjesta na otoku predstavljaju  spoja raskošne mediteranske prirode, bogate kulturno-povijesne baštine te tradicionalne i suvremene zabave i razonode.

Otok se pod današnjim imenom javlja prvi put 1325., a naseljen je kontinuirano od mlađega kamenog doba. U rimsko doba gusto naseljen, osobito u sjeverozapadnom dijelu, gdje su nađeni brojni ostaci antičkih građevina. Današnja naselja osnovana su u Srednjem vijeku. Sva naselja (Preko, Ugljan, Lukoran, Sutomišćica, Poljana, Kali, Ošljak i Kukljica) leže uz obalu dobro obrađene istočne strane otoka.

Klima

         Klima ima sve odlike mediteranske klime s izrazito suhim ljetima i blagim zimama. Prosječna godišnja temperatura iznosi iznad 15°C, prosječna temperatura najtoplijeg mjeseca srpnja 24°C, a najhladnijeg siječnja 12°C. Broj dana s temperaturama nižim od 0°C je zanemariv, a s visokim se kreće oko 16 dana u godini.  Insolacija iznosi oko 2500 sati godišnje, a u srpnju sunce sija 10 do 12 sati dnevno.

Kako doći?

         Na otok svakodnevno plove katamarani i trajekti iz Zadra, odnosno zadarske trajektne luke Gaženica. Sama vožnja do trajektne luke u mjestu Preko traje 25 minuta. Preko je središnje mjesto otoka Ugljana koje se kao što mu ime kaže nalazi preko puta Zadra.

Upoznajte otok Ugljan i biciklističkim stazama kroz slikovite zaseoke, a mnoge prirodne uvale, osobito ona u Mulinama, predstavljaju pogodna sidrišta za nautičare ili skrovit kutak za naturiste.


       Otok Ugljan nastanjen je u mlađem kamenom dobu. Prvo poznato ime otoka dolazi od Plinija koji kaže: “Nasuprot Zadra nalazi se Lissa”.

U srednjem vijeku otok je nosio ime sv. Mihovila, a današnje ime Ugljan relativno je novijeg datuma. To ime zapravo označava glavni proizvod otoka – maslinovo ulje.

Prvi poznati narod koji je obitavao na Ugljanu bili su Liburni. Oni su u 4. stoljeću prije Krista sagradili naselja na brdima Čelinjak, Kuranj i Sveti Mihovil, čiji se ostaci mogu vidjeti i danas. Rimljani koloniziraju otok Ugljan u 1. stoljeću prije Krista. Kolonisti na novim ugljanskim imanjima grade gospodarsko-stambene zgrade, vile rustice, čiji ostaci, a ima ih desetak, podsjećaju na tadašnje vrijeme.

Najveće su vile na Gospodskoj gomili, prema punti Supetar te Stivanu u Mulinama, gdje su sačuvani ostaci rimskog mlina, postrojenja za preradu maslina. U ranom srednjem vijeku Hrvati naseljavaju Ugljan, o čemu svjedoče ostaci kamenih pleternih ukrasa i niz toponima. Većina zemlje na otoku i dalje je u vlasništvu komune Zadar, koja je dodjeljuje na korištenje ili u vlasništvo najpoznatijim zadarskim plemićkim obiteljima koje na otoku grade stambeno-gospodarske zgrade – ljetnikovce.

U srednjem vijeku Ugljan, kao i Zadar, dolazi pod vlast Mletačke Republike. Početkom 19. stoljeća otokom nakratko vladaju Francuzi pa Austrije koja ostaje na ovom području do pada Austro-Ugarske Monarhije. Od 1918. godine dio je Hrvatske.

Izvor: TZ Preko

Kali, otok Ugljan

          Kali je općina i istoimeno mjesto koje se nalazi na južnom dijelu  otoku Ugljanu i najveće je mjesto na zadarskim otocima. Od Zadra – administrativnog središta županije udaljena je oko 5 km i povezana trajektnom lukom Preko. Mjesto je smješteno između dvije luke na sjevero-istoku i uvala Lamjana na jugo-zapadu. […]

Lukoran, otok Ugljan

           Lukoran je naselje u središnjem dijelu sjeveroistočne obale otoka Ugljana, u sastavu općine Preko, smješteno uz središnje plodno polje i slikovite uvale. Uvala – luka Lukoran, posebno vrlo dobra operativna obala, zaštićena je od većine vjetrova, osim onih zapadni. Nalazi se između naselja Sutomišćice i Ugljana.  U svoja tri zaseoka,  […]

Sutomišćica, Preko

          Sutomišćica je turističko naselje i lučica na istočnoj obali otoka Ugljana. Naselje je niknulo u lijepoj istoimenoj uvali 2 km udaljenoj od trajektnog pristaništa u Prekom, a nalazi se između Poljane i Lukorana. Jugozapadno od naselja nalazi se brdo Vela glava (238 m), odakle se pruža izvanredno lijep pogled na […]

Ugljan, otok Ugljan

         Ugljan je naselje i lučica na otoku Ugljanu, smještena 11 km sjeverozapadno od Preka. Površinom je najveće mjesto na otoku Ugljanu sa svojih devet zaselaka rasuti po raznim kutcima i uvalama dijelu otoka (Čeprljanda, Lučino Selo Batalaža, Sušica, Gornje Selo, Muline, Guduće, Fortoština, Varoš) ima oko 1300 stanovnika. Od mnogobrojnih  uvala  […]

Preko, otok Ugljan

           Preko je općina i istoimeno naselje na otoku Ugljanu. Općina Preko, položajno zauzima oko dvije trećine sjeverozapadnog djela otoka Ugljana, nastanjene otoke Rivanj i Sestrunj, te nenastanjene otočiće Tri Sestrice, Mali i Veliki Paranak i otok Idula. Općina Preko pripada Zadarskoj županiji, a sastoji se od sljedećih naseljenih mjesta: Preko, […]

 

 
 
 

Video

Location

Otok Ugljan, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top