Description

Location : Lukoran, Hrvatska

           Lukoran je naselje u središnjem dijelu sjeveroistočne obale otoka Ugljana, u sastavu općine Preko, smješteno uz središnje plodno polje i slikovite uvale. Uvala – luka Lukoran, posebno vrlo dobra operativna obala, zaštićena je od većine vjetrova, osim onih zapadni.

Nalazi se između naselja Sutomišćice i Ugljana.  U svoja tri zaseoka,  na obali Mali Lukoran, a u unutrašnjosti otoka Turkiju i Korčulaniće živi pestotinjak stanovnika.

Slikovito turističko mjesto puno je skrivenih uvala, a turističkoj popularnosti mjesta doprinosi i veliki kamp. Plaže su okružene stoljetnom borovom šumom i pružaju ugodnu hladovinu.

Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Lukoran se spominje 1075. kao posjed zadarskih benediktinaca.

Crkva sv. Lovre s romaničkim obilježjima podignuta je 1877. godine, a preuzela je istog titulara napuštene crkve na groblju. Nova crkva podignuta je iz temelja pa u njoj nema tragova ranijih razdoblja, jedino su oltari prenijeti iz stare crkve. Ispod Zmorašnjeg Lukorana su ostaci gotičke crkvice i zgrade; po predaji sagradili su ih egipatski monasi u 14. stoljeću. U naselju ima više ladanjskih kuća zadarskih plemićkih obitelji od kojih je najpoznatiji ljetnikovac obitelji de Ponte iz 17. stoljeća.

U Malom Lukoranu je prema predaji pjesnik Petar Preradović, očaran izlaskom sunca na otoku, ispjevao poznatu hrvatsku budnicu “Zora puca“.


 

 
 
 

Location

Lukoran, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top