Description

Location : Kali, Hrvatska

          Kali je općina i istoimeno mjesto koje se nalazi na južnom dijelu  otoku Ugljanu i najveće je mjesto na zadarskim otocima. Od Zadra – administrativnog središta županije udaljena je oko 5 km i povezana trajektnom lukom Preko. Mjesto je smješteno između dvije luke na sjevero-istoku i uvala Lamjana na jugo-zapadu.

Stara jezgra mjesta s uskim uličicama i kamenim kućama u dalmatinskom stilu smještena je na brežuljku odakle se pruža prekrasan pogled na okolicu, a sve nadvisuje zvonik barokne crkve Sv. Lovre, zaštitnika mjesta Kali.

Prema broju stanovnika Kali su među najvećim otočnim naseljima Zadarske županije. Broj stanovnika rastao je do 1971. godine, a od tada počinje postupni pad broja stanovnika. Po popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Kali imala je 1.731 stanovnika, raspoređenih u jednom naselju – Kali, a prema rezultatima popisa iz 2011. godine u Kalima živi 1.638 stanovnika.

Povijest

         Naselje se prvi put spominje u jednom dokumentu iz 1299. godine, ali kontinuitet življenja na prostoru Kali postoji od još od prapovjesti i antike (arheološki nalazi na brdu Orjak iznad Kali).
Današnje naselje nastalo je na brežuljku iznad mjesne lučice Mul orjentirane prema Zadru i Zadarskom kanalu. U neposrednoj blizini stare jezgre nalazi se i župna crkva sv. Lovre iz 15. stoljeća, a udaljenija kapelica sv. Pelegrina sagrađena je u 14. stoljeću.
Mještani su se od početka bavili poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom, trgujući sa Zadrom koji je od davnina bio trgovačko i administrativno središte zadarskih otoka i okolice.

Prema popisima stanovništva dostupnim od 16. stoljeća, broj mještana je konstantno rastao do 20. stoljeća kada počinje značajnije iseljavanje u prekomorske zemlje, posebno od drugog svjetskog rata. Kasnije se sve više ljudi seli i u Zadar i druge veće hrvatske gradove, te dolazi do depopulacije. Ipak zahvaljujući relativno dobroj gospodarskoj situaciji, opadanje stanovnika nije bilo toliko izraženo kao na udaljenijim zadarskim otocima, te Kali i danas predstavljaju vitalno i perspektivno otočno mjesto.

Gospodarstvo

           Stanovnici pretežno živi od ribarstva koje u Kalima ima veoma dugu tradiciju i po kojem je mjesto najviše i poznato. Nakon višestoljetnog iskustva u malom ribolovu, Kaljani su od 1920-ih godina počeli prelaziti na veće ribarske brodove, od 1960-ih počeli s tunolovom na Pacifiku, a danas u Kalima postoji dobro opremljena ribarska flota. Uz ribarstvo razvijena je marikultura (kavezni uzgoj tuna, uzgoj bijele ribe), te prerada plave ribe. Osim kao ribari mnogi Kaljani plove kao pomorci na domaćim i stranim brodarskim kompanijama.
Druge važne gospodarske djelatnosti su poljoprivreda – ponajviše maslinarstvo, sektor turizma kojeg čine privatni izajmljivači apartmana i ugostitelji, te trgovina i uslužne djelatnosti.


 

 
 
 

Location

Kali, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top