Description

Location : Otok Molat, Hrvatska

        Molat je otok sjevernom dijelu Zadarskog otočja. Pruža se u dinarskom smjeru sjeverozapad-jugoistok. Smješten je između Virskog mora i otvorene pučine Jadranskog mora na sjeverozapadu.
Od otoka Ista na sjeveru dijeli ga 155 m širok kanal i svega 6 m dubok. Jugoistočno od Molata je otok Sestrunj od kojeg je odijeljen Sestrunjskim kanalom, a od Dugog otoka na jugozapadu ga dijeli široki prolaz Maknare, dubine 44 m. Najveća duljina otoka u smjeru sjeverozapad-jugoistok iznosi 11,1 km. Najsjevernija točka otoka Molata je Rt Gomilica, najjužnija Rt Žaplo, najzapadnija Rt Šibinjski, a najistočnija je Stopanji rt.

Otok Molat naseljen je od starijeg kamenog doba, a prvi zapisi o otoku javljaju se u 10. stoljeću.  Obala mu je razvedena i raznolika s velikom prirodnom lukom i naseljem Zapuntel. Mjesto Molat ima dvije trgovine, muzej, pekaru i restorane, a otokom se može i prometovati.

Molat je otok obrastao makijom i borovom šumom, pravo odredište za individualiste i one koji vole pješačenje uz miris mediteranskog bilja. Molat odlikuje niz uvala, kanala, plaža i špilja. Po cijelom otoku su rasprostranjene mlade šume i makija koje ostavljaju dojam vječnog zelenila.

       Molat je glavno naselje na otoku s dvije lijepe uvale Jaz i Lučina koja je sigurno sidrište za brodove. Smještaj ćete naći u privatnim kućama za odmor. Ukoliko ste poklonik mirnog odmora i privatnosti, Molat će Vam se jako svidjeti, a odlična veza s kopnom čini ga lako dostupnim odmorištem prikladnim i za obitelji s malom djecom.


Izvor: TZG Zadra, Wikipedia

 

 
 
 

Video

Location

Otok Molat, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top