Description

Location : Otok Ist, Ist, Hrvatska

         Ist je otok u Jadranskom moru, 21 NM sjeverozapadno od Zadra. Površine je 9,73 km² i ima oko 250 stalnih stanovnika. Okružen je brojnim otočićima i hridima.

Istoimeno mjesto na otoku ima dvije trgovine, caffe barove, pizzeriju i tri restorana. Ist se prvi put spominje početkom 14. stoljeća, a od 1920-ih godina ima najveću mornaricu u Dalmaciji. Ist je poznat i po košarkaškom turniru i plivačkom maratonu, a otok je rodno mjesto Dine Levačić, prve Hrvatice koja je preplivala La Manche.

         Akvatorij oko otoka Ista bogat je ribom što privlači sportske ribolovce, a ništa manje zanimljivo nije ni podmorje što vrlo dobro znaju ronioci. Za brodove su u mjestu te u uvali Mljake organizirana sidrišta, a gostima se nudi smještaj u privatnim kućama i apartmanima. Ovaj mali mirni otok istoga imena kao i središnje naselje smješteno u uvali s malom marinom, prikladno je odredište zaljubljenika u tih, prirodi blizak i pomalo osamljenički odmor, jer sa svojih jedva 250 stanovnika, bregovitom unutrašnjošću i nasadima loze i maslina te susjednim otocima Molatom i Škardom, pjeskovitim plažama, uvalicama i sprudovima pruža mogućnosti bavljenja sportskim ribolovom, ronjenjem i nautičkim turizmom. Za brodove su u mjestu te u uvali Mljake organizirana sidrišta, a gostima se nudi smještaj u privatnim kućama za odmor.

       Otok Ist prvi put se spominje pod ilirskim imenom Gistum. Pod imenom Ost prvi put se spominje 1311. godine, a 1527. se pod imenom Isto. Spominje se i pod imenima Gist, Esto i Jist. Hrvatsko stanovništvo je na otoku zateklo starosjedioce Romane, od kojih je preuzelo današnje nazive: Funestrala, Klunda, Mavrela, Skrivadica, Turtula, Pendulj itd.


Izvor: TZ Grada Zadra

 

 
 
 

Video

Location

Otok Ist, Ist, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top