Description

Location : Oprtalj, Hrvatska

       Oprtalj je mali slikovit gradić u sjeverozapadnoj Istri koji se smjestio na visokom brežuljku (378 metara) do kojeg se uskom visoravni s južne strane dolazi iz pravca Motovuna. Spominje se već od 1115. godine i tijekom srednjeg vijeka bio je sjedište raznih feudalnih gospodara i crkvenih posjeda.

       Na ulazu u stari grada nalazi se lođa s lapidarijem ukrašena mletačkim lavom, a pored nje, na izbočenim zidovima, nalazi se plato s kojeg puca pogled okolno područje. Unutar grada se nalazi župna crkva sv. Jurja iz ranog 16. stoljeća, a odvojeni zvonik u obliku kule dovršen je tek dva stoljeća kasnije.

Kad izađete iz Oprtlja, nalazi se malena crkva sv. Marije poznata po prekrasnim istarskim freskama koje često ukrašavaju slične crkve Istri. Ispred nje se nalazi drvored čempresa, a iza njih se pruža lijep pogled na cijelo mjesto.

          Oprtalj je mjesto gdje se svake godine u srpnju održava “Alpe Adria Folk Fest“, festival na kojem nastupaju folk orkestri iz Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske. Pored toga, u Oprtlju se organizira i sajam crnog ljetnog tartufa, gdje se predstavljaju proizvođači vina, maslinovog ulja, meda i u večernjim satima se priređuje promotivna degustacija crnog tartufa.

         Okolna mjesta, poput Livada, poznata su po čuvenom istarskom bijelom tartufu, koji se u listopadu može degustirati na “Tuberfestu“, izložbi gdje se stručnim žirijem ocjenjuju i nagrađuju najbolji tartufi. Na dražbi su dostupni za kupnju, a posjetitelji se mogu upoznati s načinom traženja tartufa uz pomoć posebno dresiranih pasa.

       Oprtlje je idealno mjesto za one koji žele uživati u nevjerojatnim krajolicima, šumama, pećinama, potocima, starim kamenim kućama i mlinovima. Glavni aduti ovog kraja su seoski turizam i lov a putokazima obilježene su pješačke staze i vinske ceste koje vas vode do najboljih proizvođača vina.

       Onima koji žele boraviti u ovim krajevima i uživati u miru daleko od gradske vreve, na raspolaganju su objekti seoskog turizma, obnovljene kuće za odmor i vile s bazenima. Uživajte u čistom zraku i zdravoj hrani dok istražujete ovu prekrasnu regiju.


Izvor; Oprtalj.hr

 

 

 
 
 

Location

Oprtalj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top