Description

Website: : Vidi website
Location : Ogulin, Hrvatska

         Ogulin se nalazi u središtu Hrvatske, na pola puta od Zagreba do Rijeke, između nacionalnog parka Plitvička jezera (s juga), šumovitog Gorskog kotara (sa sjeverozapada) i sjevernog Jadrana (sa zapada). Nastao je u prostranoj kotlini kojom teku dvije rijeke: Dobra i Zagorska Mrežnica.

Prema popisu iz 2021. godine grad Ogulin obuhvaća površinu od 542,32 km2 i ima nešto više od 12 tisuća stanovnika. Gospodarski razvoj temelji se na šumarstvu i preradi drveta, poljoprivredi, turizmu i obrtništvu. Prometno je vrlo dobro povezan autocestom i željezničkom prugom prema Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Osnutak Ogulina vezano je uz ime obitelji Frankopan, tj . Bernardin Frankopan, jedan od najmoćnijih velikaša svoga vremena koji je sagradio je kaštel iznad samog ponora rijeke Dobre i tako postavio temelje za daljnjeg razvoja grada.

Točno vrijeme izgradnje ogulinske utvrde nije utvrđeno, ali je iz isprava Bernardina Frankopana, osnivača Ogulina, koju je izdao u svom gradu Modrušu oko 1500-te godine kada je novosagrađenom gradu Ogulinu označio granice između Modruša i Vitunja.


 

 
 
 

Location

Ogulin, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top