Description

Location : Neviđane, Hrvatska

         Neviđane su naselje i luka na otoku Pašmanu, smješteno 3 km sjeverozapadno od naselja Pašman. Na regionalnoj su prometnici koja prolazi uzduž otoka. Stariji dio naselja udaljen je od mora oko 300 m.

Naselje se prvi put spominje 1067. i nazvano je po tamošnjem samostanu sv. Nevijane koji je stradao u Kandijskom ratu u 17. stoljeću. Uz današnju župnu crkvu s kraja 19. stoljeća stoje ruševine crkve iz 1670., dok su na groblju ruševine crkvice sagrađene 990. (pregrađena u 15. st.; iznad vrata gotički reljef sv. Mihovila). Zapadno od sela nalaze se i ruševine crkvice sv. Martina iz 9.-11. stoljeća.

         Pored bezbroj još neistraženih lokaliteta iz ilirskog i rimskog doba ističe se crkva sv. Mihovila s kipom iz 1018. godine. Neviđane krasi prekrasna duga pješčana plaža okružena tamarisima s koje se pruža pogled na Pašmanski kanal i otočić Školjić na kojem se nalazi svjetionik.  Osim kupanja i vodenih sportova ugođaju odmora pridonosi poznata otočna gastronomska ponuda. Ljubiteljima zabave preporuča se nedaleki Biograd.

           Neviđane su mjesto u kojem možete uživati u dugim šetnjama, biciklizmu, hodanju, rekreaciji i druženju u prirodi i očuvanom krajoliku. Zaštićena stara kamena jezgra mjesta Neviđane svjedok je davnih vremena u kojima su se kuće gradile isljučivo od kamena, a svaka od njih priča posebnu priču o arhitekturi i tadašnjem načinu života.

         Ukoliko dolazite morskim putem, vez možete potražiti u sigurnoj zaštićenoj lučici. Autohtona gastronomska ponuda domaćih proizvoda i jela bit će užitak za sva vaša osjetila. Neviđane su idealno mjesto za opuštanje i rekreaciju, a spoj mora i zelenila jamči potpun zaborav stresnog načina života.


 

 
 
 

Video

Location

Neviđane, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top