Description

Date : 3. prosinca 2021.
Location : Rimsko kazalište, Herculov prolaz, Pula, Hrvatska

       Malo rimsko kazalište u Puli izgrađeno je vjerojatno u 1. stoljeću na istočnoj padini pulskog brežuljka podno starog Castruma. Zauzimalo je znatno veći prostor od onog danas vidljivog, jer nisu do kraja završena arheološka istraživanja.

Logično je smješten na istoku padine koja ima dobre uvjete za održavanje predstava. Korištenje padine brežuljka za gledalište nije bila karakteristika rimskih već grčkih teatara. Prostor teatra dijelio se na arhitektonsku scenu i proscenij na kojem su igrali glumci, orkestru i gledalište koje je moglo primiti do 5000 gledatelja.

      U Malom rimskom kazalištu ostali su sačuvani ostaci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Do kazališta su vodila, a i danas vode, Dvojna vrata. Ispod kazališta je zgrada nekadašnje njemačke gimnazije u kojoj je od 1930. smješten Arheološki muzej Istre s bogatim fundusom prapovijesnih, antičkih i ranosrednjovjekovnih arheoloških spomenika iz cijele Istre U Arheološkom muzeju se također nalaze skromni ostaci reljefa s pročelja zgrade Kazališta.

Osim Malog rimskog kazališta, Pula je u 1. stoljeću imala Amfiteatar i Veliko rimsko kazalište extra murros, tj. izvan gradskih bedema. Iako je ovo kazalište bilo znatno veće, a moglo je primiti i veći broj gledatelja, ono je propalo u srednjem vijeku, a velik dio ostataka iskoristio je Antoine De Ville u 17. stoljeću za izgradnju pulskog Kaštela.

Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule. Do prije desetak godina koristilo se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, ali se zbog oštećenosti prestalo koristiti. Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutno zatvorena za posjet.


Izvor: Wikipedija


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Rimsko kazalište, Herculov prolaz, Pula, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Bribir, Hrvatska
  • Ogulin, Hrvatska
  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
Top