Description

Location : Rimsko kazalište, Herculov prolaz, Pula, Hrvatska

       Malo rimsko kazalište u Puli izgrađeno je vjerojatno u 1. stoljeću na istočnoj padini pulskog brežuljka podno starog Castruma. Zauzimalo je znatno veći prostor od onog danas vidljivog, jer nisu do kraja završena arheološka istraživanja.

Logično je smješten na istoku padine koja ima dobre uvjete za održavanje predstava. Korištenje padine brežuljka za gledalište nije bila karakteristika rimskih već grčkih teatara. Prostor teatra dijelio se na arhitektonsku scenu i proscenij na kojem su igrali glumci, orkestru i gledalište koje je moglo primiti do 5000 gledatelja.

      U Malom rimskom kazalištu ostali su sačuvani ostaci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Do kazališta su vodila, a i danas vode, Dvojna vrata. Ispod kazališta je zgrada nekadašnje njemačke gimnazije u kojoj je od 1930. smješten Arheološki muzej Istre s bogatim fundusom prapovijesnih, antičkih i ranosrednjovjekovnih arheoloških spomenika iz cijele Istre U Arheološkom muzeju se također nalaze skromni ostaci reljefa s pročelja zgrade Kazališta.

Osim Malog rimskog kazališta, Pula je u 1. stoljeću imala Amfiteatar i Veliko rimsko kazalište extra murros, tj. izvan gradskih bedema. Iako je ovo kazalište bilo znatno veće, a moglo je primiti i veći broj gledatelja, ono je propalo u srednjem vijeku, a velik dio ostataka iskoristio je Antoine De Ville u 17. stoljeću za izgradnju pulskog Kaštela.

       Malo rimsko kazalište jedno je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule.  Kazalište je nakon zahtjevne obnove ponovo vraćeno svojoj izvornoj funkciji za koju je prije dvije tisuće godina izgrađeno a grad Pula je dobio  jedan od najspektakularnijih koncertnih, kazališnih i uopće izvedbenih prostora na ovim prostorima.
Zamišljeno kao pozornica za vrhunske kulturne događaje, koje je moguće gledati i na monumentalnom, 330 četvornih metara velikom ekranu postavljenom na stražnje pročelje Arheološkog muzeja Istre, Malo rimsko kazalište zajedno s pulskom Arenom, čini arhitektonski kompleks jedinstvene spomeničke vrijednosti, ugođaja i akustičke kvalitete.

       Malo rimsko kazalište je obnovljeno i konzervirano 2023. godine, a svečano otvorenje je bilo 5. svibnja 2023. Nova rekonstruirana  verzija kazališta može primiti oko 1250 osoba.


 

 

 
 
 

Location

Rimsko kazalište, Herculov prolaz, Pula, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top