Description

Website: : Vidi website
Location : Makarska, Hrvatska
OpisDogađanjaZnamenitosti

           Makarska je priobalni grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten podno planine Biokovo. Središte je Makarskog primorja, mikroregije koja se proteže od Brela na zapadu do Gradca na istoku.  Makarska je  upravno, političko, gospodarsko, kulturno i prosvjetno, a od sredine XX. st. i turističko središte Makarske rivijere. Danas je to grad s više od 15 tisuća stanovnika kojemu pripadaju i slikovita naselja pod Biokovom, Veliko Brdo, Puharići, Kotišina i Makar od kojega je nastalo ime Makarska.

           Makarska se nalazi u podnožju planinskog masiva Biokova (1762 m), koji štiti od prodora kontinentalne klime te ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, duga i topla ljeta s osvježavajućim maestralom. Sunce je obasjava više od 2750 sati godišnje s temperaturom zraka višom od 20°C od lipnja do rujna, a prozirno more od lipnja do listopada ima temperaturu iznad 20°C.

        Grad Makarska razvio se oko prirodne luke koju štite slikoviti poluotok Sveti Petar i rt Osejava i najveća je i jedina takva luka između ušća Cetine i Neretve.  Siguran je zaklon i pribježište za lošeg vremena, nekad pomorcima, gusarima i trgovcima, a danas turističkim jahtama, jedriličarima i izletničkim brodovima. To je pridonijelo da je postala važna trgovačka luka, osobito za vrijeme turske i mletačke okupacije. Danas iz luke vozi trajekt više puta dnevno za Sumartin na Braču.

         Makarska je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja, privlačno zbog svojih i prirodnih i klimatskih karakteristika, raznolike turističke ponude i gostoljubivih domaćina. Pješčana i šljunčana plaža, duga je skoro 2 km i po njoj je bila, a i danas je prepoznatljiva. Uza šetnice obrubljene borovima nalaze se različiti turistički sadržaji, udobni hoteli, ugostiteljski objekti s gastronomskim specijalitetima, te obilje zabave za djecu i odrasle.

Za ljetnih večeri luka je puna jahti i turističkih izletničkih brodova, a Kačićev trg u središtu grada pun je mladosti koja uživa u zabavnim i kulturnim priredbama. Što dublje u noć makarska je riva sve življa, a kafići, restorani i disco-barovi sve puniji.

        Povijest grada najbolje se može upoznati u Franjevačkom samostanu, koji je proslavio 500 godina postojanja. U svojim prostorima čuva pinakoteku, knjižnicu, jedinstveni Malakološki muzej i Institut Planina i more. Na Kačićevu trgu je crkva Sv. Marka , a s njezine su sjeverne strane u staroj školi galerija Gojak, gradska knjižnica, glazbena škola i Radio Makarska rivijera.
Na obali je Gradski muzej i crkva Sv. Filipa. U parku Sv. Petra nalazi se obnovljena crkva Sv. Petra a odatle se pruža i prekrasan pogled na grad, veličanstveno Biokovo i pučinu.


Izvor: TZ Makarske

Makarsko kulturno ljeto

Makarsko kulturno ljeto         Pod nazivom Makarsko ljeto krije se bogat kulturno-umjetnički program, a za to vrijeme cijeli grad oživi i poprimi onaj veseli i zabavni duh Mediterana. Uz Makarsko ljeto često se vežu priredbe zabavnog i sportskog karaktera, a pjesma se čuje odasvud: s plaža, trgova i terasa hotela. Brojni koncerti klasične glazbe, dalmatinskih klapa, nastupi folklornih i plesnih skupina, pjevača i raznih drugih izvođača iz zemlje i svijeta pružaju gostima trenutke opuštanja i zadovoljstva. Izvođači programa nastupaju na improviziranim pozornicama, u autentičnom dalmatinskom okruženju: kameni volti, kalete, trgovi, višestoljetne crkve i idilična šuma pred crkvom sv. Petra na istoimenom poluotoku.

Noć Kalalarge

Noć Kalelarge         Samo jedna ulica u Makarskoj ima svoju noć. Najduža makarska ulica Kalalarga, kroz koju cijele godine bez prestanka pulsira živost, tu noć otvara svoje dvore i kalete, u kojima su smještene male prodavaonice vrijednih makarskih obrtnika: modni butici, parfumerije, postolarske i urarske radnje, slikarske galerije… Vrata i prozori širom su otvoreni. Iz kantuna se čuje pjesma. Nekad su se dragi gosti dočekivali u svečanoj nošnji, s prozora su se često vijorile rukotvorine s ornamentikom ovog podneblja. Domaćin bi pred vrata kuće iznosio u znak dobrodošlice plodove što ih je priroda dala: suhe smokve, bademe i lozovaču. Kad ranim jutrom utihne Noć Kalalarge i sve se smiri, u kamenitoj vizuri te najduže stare makarske ulice ostaje duh davno prohujalih vremena. Lokalni poduzetnici koji svake godine u Kalalargi otvore nešto novo, prezentiraju makarske i dalmatinske proizvode. Ako želite osjetiti pravu tradiciju Dalmacije i Makarske, ovo je događaj koji ne smijete izostaviti.

Malakološki muzej, Makarska

         Malakološki muzej Franjevačkog samostana utemeljio je 1963. dr. fra Jure Radić. Atraktivnom postavom morskih puževa i školjkaša Jadrana i cijeloga svijeta danas čini turistički najpoznatiju malakološku kolekciju u Hrvatskoj. Uz bogatu malakološku kolekciju fra Jure Radića, u muzeju se čuva vrijedan herbarij bilja planine Biokovo i manja paleontološka kolekcija. Nastao je […]

Skywalk, Biokovo

         Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo je vidikovac obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info – centar, na visini od 1228 metara nad morem gdje vladaju specifični vremenski uvjeti. Pored njega nalazi se […]

Gradski muzej Makarska

Gm         Gradski muzej Makarska nalazi se u baroknoj palači Tonoli, podignutoj u drugoj polovini 18. st. na zapadnoj strani gradske obale i luke, upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture. Izložbeni i radni prostor muzeja smješten je na prvom katu palače, gdje su eksponati izloženi u vitrinama. Muzejske zbirke omogućile su koncepciju u izradi stalnog fundusa izloženih eksponata. Riječ je o sljedećim cjelinama: zbirke arheologije, etnologije, numizmatike, kulturno-povijesne zbirke, fotografija, razglednica, plakata i karata. Arheološka, kulturno-povijesna i etnološka zbirka omogućuju muzejsku prezentaciju kao uvid u povijesni izgled Makarske i Primorja. Arheološka zbirka je reprezentativna i za prostor Makarskog primorja i Zabiokovlja.


 

 
 
 

Video

Location

Makarska, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top