Description

Date : 1. veljače 2022.
Location : Luka, Dugi otok, Hrvatska

       Luka je naselje u središnjem dijelu Dugog otoka, smjestila se pod najvećim otočkim brdom Vela Straža. Najbliže mjesto je Žman  (s jugoistočne strane), te Savar (sa sjeverozapadne).

Izgledom Luke dominira šetnica koja datira iz 14. stoljeća. Uvala u kojoj se nalazi naziva se Zlatna vala, koja osim kristalno čistog mora i pitome prirode pruža i sigurno sidrište svim nautičarima.

Nad mjesto se nadvija najveće dugootočko brdo, Vela straža, visine 338 metara, dok se u obližnjoj uvali Boka može pronaći ljekovito blato koje ima potpuno prirodan opuštajući učinak.

          Luka se prvi put se spominje 1365. godine kao Vallis Sancti Stephani. Mjesto se odlikuje atraktivnim šetnicama i prirodnim plažama. Razvijen je turizam, a zahvaljujući sigurnim uvalama često je sidrište jahti i brodova. U blizini je i uvala Bok s ljekovitim blatom. U mjestu zimi obitava oko 100 stanovnika, dok se ta brojka ljeti višestruko povećava. Tradicionalna fešta se održava 2. – 3. kolovoza svake godine.

Zbog razvijenog ribarstva Luka ima izvanrednu tradicionalnu gastronomsku ponudu, a smještaj se može naći u privatnim kućama i u hotelu Luka, koji organizira i cjelodnevne izlete u NP Kornati i PP Telašćica.


Izvor: TZ Dugi otok, Wikipedia


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Luka, Dugi otok, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Bribir, Hrvatska
  • Ogulin, Hrvatska
  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
Top