Krasno, Sjeverni Velebit

Description

Date : 8. prosinca 2021.
Location : Krasno Polje, Hrvatska

      Krasno Polje je selo na obroncima Velebita u okolici Senja, danas naseljeno poglavito Bunjevcima. Nalazi se na nadmorskoj visini od (714 m). Središte je Nacionalnog parka Sjeverni Velebit gdje godišnje prođe desetak tisuća planinara, a samo Svetište godišnje posjeti i do 100.000 ljudi.  Krasno Polje je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj u koje godišnje hodočaste deseci tisuća vjernika.

      U mjestu se nalazi sjedište Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, dvije pilane, šumarija i sirana, a 2005. godine u njemu je otvoren prvi šumarski muzej u Hrvatskoj. Uz smještaj koji vam nudi Krasno, suživite se s prirodom boraveći i u obnovljenim pastirskim stanovima u Lubenovcu i Alanu u sklopu NP Sjeverni Velebit. Planinari se mogu smjestiti u nekoliko planinarskih kuća u okolici (Apatišan, Oltari, Zavižan, Alan). Svi oni koji žele osjetiti iskonski prirodni ambijent uživat će u posjetu.

       Pod imenom Krasno spominje se prvi put 1275. U Krasnu je bila izgrađena u dotursko doba crkva Sv. Marije, pa se spominje podatak da je postojala godine 1219. Krasno je u srednjem vijeku pripadalo senjskoj crkvi, a poharano je i ostalo bez stanovnika u turskim osvajanjima u 17. stoljeću. Od 1790. opet je župno središte, a župna crkva Gospe od Krasna do danas je poznato proštenište posvećeno Majci Božjoj.

Nekada je svetište Majke Božje od Krasna na Velebitu bilo najjače marijansko proštenište u Hrvatskoj, posjećenije od Marije Bistrice i Trsata. U svetište su ljudi dolazili čak i pješice, s Krka, iz Bosne i Dalmacije.

Majka Božja od Krasna

Legenda o Majci Božjoj krasnarskoj potječe iz 1219. godine. ” U šumi krasnarskoj, pastiri pasli svoja stada. Jednoga dana ugledaše na nekakvu panju čudesan cvijet, a u cvijetu sliku Majke Božje. Pastiri otrgnu cvijet i ponesu ga u Krasnarsko polje, gdje se od drevnih vremena nalazila kapelica. Ali prenesenog cvijeta najednom nestade, dok ga pastiri opet ne nađoše na istom panju u šumi. Videći narod te događaje, sagradi u šumi kapelicu u čast Majci Božjoj, a nad samim panjem, gdje se cvijet ukazao, podiže žrtvenik.”

     Crkva Majke Božje Krasnarske iz 18. stoljeća, izgrađena na temeljima jedne srednjovjekovne crkvice. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop sa oslikanim scenama iz života Krista, Marije i svetaca s latinskim citatima iz 1740. godine.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Krasno Polje, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Grand Hotel Brioni Pula, A Rad...
  • Vižinada, Hrvatska
  • Materada, Poreč, Hrvatska
  • Poreč, Hrvatska
  • Kotli, Hrvatska
Top