Description

Location : Krasica, Krasica, Hrvatska

           Pet kilometara od Buja prema Puli smješteno je naselje Krasica sa obližnjim zaseocima Gardoši, Baredine, Lozari, Punta i nekim još manjim. Obližnji brežuljci sjedišta su starih pretpovijesnih gradina, a iz nalaza iz rimskih vremena očito je da su ovdje postojale velike tvrđave kao što je to bila Gradina, smještena uz pravac od izuzetne važnosti – via Flavia.

Natpisi, predmeti i novčići, brončani zavjetni kipić božice Fortune, izgrađeni mramor, odlomci stupova pohranjeni su u muzejima Trsta, Pule i Poreča ili uzidani u vanjski bočni zid župne crkve u Bujama.
         Župna crkva sv. Stjepana iz 1499. godine nalazi se pred grobljem. Sa zvonikom zupčanog kruništa, zamijenila je obližnju romaničku crkvu Gospe od Gradina s apsidom čiji se ostaci nalaze na brežuljku Kastion. U ovoj se crkvi čuva križ i svećeničku haljinu Blaženog Francesca Bonifacia, svećenika koji je mučki ubijen 11. rujna 1946. godine. Francesco Bonifacio proglašen je Blaženikom 2008. godine. Cijeli kraj čaroban je, prekriven padinama i terasama na kojima se obrađuje vinova loza i maslina i odakle se vidik otvara na dolinu Mirne i na more.

            U Krasici djeluje Zajednica talijana. Jedna od najznačajnijih manifestacija ovoga mjesta, osim tradicionalnog obilježavanja dana Sv. Magdalene kao lokalne zaštitnice, jest organiziranje sajma maslinovog ulja «Oleum olivarum» na kojem sudjeluju znanstveno istraživačke institucije, udruge maslinara, proizvođači maslinovog ulja iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Sajam se održava u mjesecu ožujku i nudi niz sadržaja za posjetitelje i sudionike. Uz dodjelu medalja proizvođačima ekstra djevičanskog ulja, stručni program i vođene degustacije, u sklopu međunarodnog likovnog natječaja «Ex tempore», dodjeluju se nagrade autorima za umjetnička djela na temu masline.


Izvor: Buje

 

 
 
 

Location

Krasica, Krasica, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top