Description

Website: : Vidi website
Location : Kastav, Hrvatska

          Kastav je gradić smješten u zapadnom dijelu Primorsko-goranske županije, iznad  Rijeke i Opatije. Izgrađen je na 365 metara visokom brežuljku iznad Kvarnerskog zaljeva. Iako se povijesno oduvijek smatrao dijelom Istre, Kastav je danas zapravo predgrađe grada Rijeke.

          Tijekom svoje povijesti Kastav je bio upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja, kada su se u okolici počeli razvili gradovi danas daleko veći od njega, Kastav je uspio sačuvati autonomiju, jezik i običaje.

        Nekad  se  Kastavština protezala sve do obronaka Učke,  o veličini i značaju Kastva iz ranijih stoljeća danas svjedoči i stara gradska jezgra opasana srednjovjekovnim gradskim zidom s devet kula,  koja je bila i ostala središtem cijele Kastavštine.

        Srednjovjekovna živost područja Kastavštine potvrđena je očuvanim vrijednim spomenicima – gradskim Kaštelom, gradskom Ložom i Voltom, crkvom sv. Jelene Križarice, Trgom Lokvina, ruševnom Crekvinom i crkvicom Sv. Trojice, kao i mnogim detaljima ugrađenim u kameni jezgru ovog grada.

       Danas Kastav uspješno sjedinjuje svoje povijesne vrednote sa suvremenim načinom života. U  Kastva se tijekom godine održavaju  međunarodne manifestacije Kastafsko kulturno leto, Festival gitare i Kastav Blues Festival, koji gostovanjima brojnih svjetski poznatih umjetnika ljeti privlače tisuće posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

         Uz Kastav se vezuju i tradicionalni praznik mladoga vina – Bela nedeja, zatim karnevalsko veselje koje svake godine počinje na Antonju, 17. siječnja, susreti puhačkih orkestara, harmonikaša i vinara, bogat izložbeni program i izvrsni restorani u ugodnome ambijentu staroga grada i okolice te još mnoštvo drugih zanimljivosti.

       Kastav je kroz stoljeća sačuvao svoju bogatu povijest, brojne vrijedne arhitektonske i druge znamenitosti, kulturu i tradiciju te netaknutu prirodu. Istodobno je razvila suvremeni poduzetnički duh, vidljiv u atraktivnoj i jedinstvenoj turističkoj ponudi, kao i u tradicionalnim gospodarskim granama. Kastav svakom posjetitelju može ponuditi izuzetan spoj užitka i poslovne mogućnosti.

Povijest

         Povijest Kastva seže u daleku prošlost, što potvrđuju brojni arheološki nalazi. Vrijedno otkriće je ilirska nekropola pronađena u Mišinci pitu ispod Kastva.  Tamo su Japodi (članovi jednog od ilirskih plemena) pokapali svoje mrtve od 6. do 2. stoljeća pr. Kr. U nekropoli su, među ostalim, pronađeni primjerci nakita, dugmadi i ukrasne igle.

        Iznimno bogata povijest grada Kastva potvrđena je zapisima u mnogim knjigama; pisani dokumenti spominju se u svim važnijim izdanjima koja se bave hrvatskom poviješću, kao i poviješću ovog dijela Europe.


Izvori; Wikipedija, TZG Kastva

 

 
 
 

Video

Location

Kastav, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top