Description

Location : Zagrad 11, 53260, Brinje, Hrvatska

Potkraj 14. i početkom 15.st. na uzvišici usred Brinja svoj tvrdi temelj u gotičkom stilu našla je danas vremenom oronula kapela sv. Trojstva. Gradili su je krčki knezovi tzv. Frankopani, a izveli su je češki majstori kao dvokatnu trolisnu reprezentativnu palaču sa velikim „češkim“ prozorima.
Nakon propadanja Frankopana kapela Sv. Trojstva pripada Senjskoj kapetaniji u sastavu Vojne krajine. Na kapeli su zazidani prostrani portali i probijene puškarnice, na mjestu gospodarske zgrade sagrađen je niski polukružni bastijon, dvorište je pregrađeno visokim zidom, a cijela uzvišica okružena vanjskim obrambenim zidom. 1653 god. postavljen je novi pod u kapeli kao i novi oltar u kojem su ukomponirani gotički kipovi Madone s djetetom i Piete s početka 15 st., a renovirana kapela posvećena je u prosincu 1663 god.
Tijekom rata 1916 god. potres je jače oštetio kapelu sv. Trojstva koja je godinu dana kasnije loše sanirana, da bi tokom Drugog svjetskog rata kapela služila kao zatvor, a izravni pogodak bombe srušio sakristiju i prouzročio druga oštećenja. Ozbiljniji zaštitni radovi započeli su 1983 god. pa sve do danas, no zbog nestašice novca nije u potpunosti obnovljena.


 

 
 
 

Location

Zagrad 11, 53260, Brinje, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top