Description

Date : 8. rujna 2020.
Location : Jelsa, Hrvatska

         U samom središtu otoka Hvara smjestila se Jelsa, milovidna, čista, susretljiva i sklona gostima i putnicima. Omeđuju je dva najviša otočna vrha – na zapadu Sv. Nikola, a na istoku Hum. Na jugu je okružena brdima Vrh, Samotorac i Gozd, a sa sjeverne je strane od sjevernih vjetrova štiti brežuljak Burkovo.

       Prvi počeci turizma na otoku sežu u daleku prošlost, u doba antike i srednjeg vijeka, što dokazuju vilae rusticae čije ostatke nalazimo u cijelom Hvarskom polju kao gospodarske i ladanjske objekte. Tijekom srednjeg vijeka otok su posjećivali mnogobrojni pustolovi, prirodoslovci, etnolozi i arheolozi koji proučavaju biljke, minerale i antičke spomenike. Organizirani turizam započinje 1868. godine utemeljenjem Higijeničkog društva Hvar pod vodstvom biskupa Jurja Dubokovića.Hotel Jadran najstariji je hotel u Jelsi, otvoren 1911.godine. Do naglog razvoja turizma i izgradnje hotela, pansiona, apartmana, restorana, barova, disco-clubova i drugih turističkih objekata dolazi krajem 60-tih godina XX. stoljeća kad turizam postaje glavna gospodarska grana na otoku.

        Najugodnije su šetnje uz morsku obalu, borovom šumom, sjenovitim šumarcima, njegovanim putovima i stazama, kao i slikovitim selima razasutim po brežuljcima i dolinama punim mediteranskog raslinja i ljekovitog bilja u kojima je dobro očuvana ruralna arhitektura uskih ulica i trgova.

      Općina Jelsa i otok Hvar bogati su mnogobrojnim kulturno-povijesnim spomenicima koji se nalaze u crkvama, parkovima, polju, spiljama, na trgovima i drugdje. Područje Općine Jelsa, kao i cijeli otok, ima bogato razvedenu obalu s pripadajućim otočićima, mnoštvo uvala i rtova gdje gost može naći pravo zadovoljstvo i mir.

        Uvale i rtovi iznimno su pogodni za sunčanje i kupanje – pijesak, šljunak ili kameni obluci, te velike ravne stijene uz gustu borovu šumu i uvijek lagani povjetarac pružaju gostu osvježenje i hlad potreban za velikih vrućina.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Jelsa, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Grand Hotel Brioni Pula, A Rad...
  • Vižinada, Hrvatska
  • Materada, Poreč, Hrvatska
  • Poreč, Hrvatska
  • Kotli, Hrvatska
Top