Description

Website: : Vidi website
Location : Grožnjan, Hrvatska

Grožnjan je smješten iznad doline rijeke Mirne na brežuljku nadmorske visine od 228 metara. Srednjovjekovna urbana cjelina ostala je uglavnom nedodirnuta do danas.

Od mora udaljen petnaestak kilometara oduvijek je bio privlačan za nastanjivanje. Od 1358. godine Grožnjan ima status slobodne općine. Pedesetih godina upravo prošlog stoljeća postaje dio općine Buje. Od 1993. godine ponovno dobiva status općine.

         Grožnjan, mali istarski gradić velikog kulturnog značaja, ne samo na hrvatskoj nego i na međunarodnoj razini, živi vrlo intenzivno svoje ljetne mjesece. Svake godine početkom svibnja, grožnjanske uličice i trgovi doživljavaju metamorfozu i pretvaraju se u pravu umjetničku košnicu: otvaraju se ljetne muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, radionice mirovnog aktivizma pod vodstvom poznatih stručnjaka i pedagoga te zvučnih imena s područja glazbe, likovne i dramske umjetnosti.

U tih nekoliko ljetnih mjeseci Grožnjan-Grisignana diše i živi za umjetnost, labirint njegovih uličica postaje jedna velika pozornica na kojoj se neprekidno izmjenjuju zvuci jazza i klasike, gitara i glasovira, violina i violončela, udaraljki i vibrafona…

         Povijesna jezgra Grožnjana obiluje vrijednim i starim kućama, a jedna od najzanimljivijih očuvanih građevina iz venecijanskog razdoblja je gradska loža. Kad se prođe kroz gradska vrata iz 15. stoljeća, odmah je uočljiva renesansna gradska loža iz 1587. godine. Loža ima četiri stupa i pod od vapnenca, a u njoj se nalaze četiri rimske nadgrobne ploče. Ovdje je u prošlosti zasjedao sud, budući da je Grožnjan imao vlastiti statut, sastavljen na talijanskom u notarskom spisu iz 1558. i podijeljen na četiri knjige. Iznad lože nalazio se fontik, odnosno gradsko skladište namirnica.


 

 
 
 

Location

Grožnjan, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top