Description

Location : Grebaštica, Hrvatska

          Grebaštica je naselje smješteno u istoimenom zaljevu, 14 km jugoistočno od Šibenika. Zaljev Grebaštica pruža se u smjeru istok – zapad. Sa sjevera ga zatvara poluotok Vela Oštrica, a s juga kopno i otočić Timara.

Grebaštica danas predstavlja niz neprekidno spojenih manjih uvala, kao i spoj zaseoka u zaleđu. Uz more se tako jedna za drugom nižu uvale od sjevera prema jugu: Galešnica, Banovci, Dumići, Jakovljevići i Šparadići. Grebaško zaleđe broji četiri zaseoka: Konoba, Brnjača, Svirčići i Gornji Banovci. Svaki dio Grebaštice je poseban na svoj jedinstveni način. Ipak, centrom mjesta se smatra uvala Banovci, gdje se i nalazi trgovina, bankomat, kao i najveći broj ugostiteljskih objekata..

           Na lokalitetu samostana sv. Luce i Konjušine nalaze se ostaci rimskih građevina. Na groblju su crkva sv. Marije i kapela sv. Petra, oko kojih se nalazi više stećaka i poklopac rimskoga sarkofaga. Kapela sv. Petra prizidana je uz crkvu u XV. st. U njezinoj je luneti svečev kip, što ga je izradio jedan od prvih graditelja šibenske katedrale, Antonio Busato.
Istočno od sela nalazi se crkva sv. Ivana, oko koje ima stećaka. Na poluotoku Oštrica nalaze se ostaci odlično sačuvana obrambenoga zida sa zupcima iz XV. st. što je najupečatljiviji simbol samog mjesta a koji predstavlja jednog od dva kulturna spomenika na području Grebaštice pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


 

 
 
 

Location

Grebaštica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top