Description

Date : 14. veljače 2022.
Location : Kužni pil u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, 31000, Osijek, Hrvatska

          Godine 1726. na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi izgrađena je monumentalna renesansno-barokna zgrada General-vojarne. Kako i samo ime kaže, zgrada izgrađena po nalogu velikog austro-ugarskog vojskovođe princa Eugena Savojskog, služila je za potrebe carske vojne uprave u istočnoj Hrvatskoj (Slavoniji i Srijemu).

        Od 1975. godine, poznata je kao Rektorat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, biskupa i utemeljitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Tradicija visokog obrazovanja u Osijeku postoji još od 1707. godine, a danas je osječko sveučilište sa 17 fakulteta i odjela jedno od najvažnijih znanstvenih središta u Hrvatskoj. Studentima je kada dosele u Osijek vjerojatno  vrlo draga i činjenica što je Tvrđa kao i početkom 18. stoljeća, središte gradskog noćnog života i zabave s nizom ugostiteljskih objekata koje je nekada najviše posjećivala upravo vojska.

Zanimljivo je da je zgrada General-vojarne zajedno s obližnjim kipom Sv. Trojstva prikazana na novčanici od 200 hrvatskih kuna.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Kužni pil u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, 31000, Osijek, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
Nikola
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top