Description

Location : Trg Svetog Trojstva, Osijek, Hrvatska

           Trg Sv. Trojstva, jedan od najstarijih osječkih trgova. Nastao je početkom 18. stoljeća s izgradnjom vojne tvrđave. Najstariji naziv trga bio je Vinski trg, zato što se vino dopremalo iz Baranje svake subote i srijede te se na trgu prodavalo vojnicima i gostioničarima. Trgom dominira barokni zavjetni kip Svetog Trojstva koji je  1729. udovica generala Petraša, zapovjednika osječke tvrđave, podigla da čuvati grad od kuge koja je prethodno poharala Osijek. Na kipu se nalaze sveci: Sv. Sebastijan, Sv. Rok, Sv. Rozalija i Sv. Katarina, što dokazuje da se radi o zavjetnom kipu.

Od kraja 18. stoljeća trg se je nazivao Paradnim, zatim Glavnim, a 1898. dobiva naziv Trg Franje Josipa u čast pedesete obljetnice vladavine austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja.

Između dva svjetska rata poznat je po imenima Trg Sv. Trojstva i Karađorđev trg. Nakon 2. svjetskog rata bio je Partizanski, da bi 1992. dobio današnji naziv.

          Na istočnom uglu trga smještena je zgrada Glavne gradske straže s tornjem-stražarnicom izgrađena početkom 18.stoljeća, a u njoj se danas nalazi Arheološki odjel Muzeja Slavonije. Dijagonalno na uglu nalazi se Muzej Slavonije. Ispred njega raste prastaro stablo ginka, ostatak nekadašnjeg velikog parka.
Na suprotnoj zapadnoj strani trga na uglu nalazi se Glazbena škola Franje Kuhača. Rođeni Osječanin, Kuhač je u drugoj polovini 19. stoljeća postao poznat kao sakupljač slavenske glazbene narodne baštine. Svojim istraživanjem dokazao je kako su poznati svjetski skladatelji Ludwig van Beethoven i Joseph Haydn, po majci Hrvat, u svojim djelima često posuđivali dijelove hrvatske tradicijske glazbe.


TZ Osijek, Wikipedia

 

 
 
 

Location

Trg Svetog Trojstva, Osijek, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top