Description

Location : Dominikanski samostan i crkva sv. Petar, Ulica kod Svetog Petra, Stari Grad, Hrvatska

          Dominikanski samostan sv. Petra Mučenika u Starom Gradu utemeljio je fra German iz Piacenze 1482. godine. Nakon turskog napada na otok Hvar, krajem 16. .st., utvrđen je s dvjema oblim kulama.

U crkvi, ponovno sazidanoj 1896. godine, grob je velikog hrvatskog pjesnika Petra Hektorovića i njegove majke Katarine. Hektorovićevi stihovi na hrvatskom jeziku 16. st. uklesani su u kamen nad ulaznim vratima u crkvu.

Brojne umjetnine ovoga samostana nalaze se na oltarima crkve (najljepše je veliko, obojeno, drveno, renesansno raspelo na glavnom oltaru) i u samostanskom muzeju. Sigurno je najvrjednija slika „Oplakivanje Krista“ venecijanskog majstora Jacopa Tintoretta (1518.-1594.) koja se nekada nalazila na Hektorovićevom oltaru u crkvi. Muzej čuva najstarije natpise pronađene na tlu Hrvatske pisane grčkim jezikom, a svjedočanstva su burnog života grčkog grada Farosa, od 4. do 2. st. prije Krista.

Samostan posjeduje veliku biblioteku s rukopisima i inkunabulama (prvim tiskanim knjigama), a dio toga knjiškog blaga izložen je u muzeju samostana.

Muzej u dominikanskom samostanu otvoren je za posjetitelje od svibnja do listopada a sve ostale informacije možete dobiti na telefon +385 (0)21 765 442.


Izvor: TZ Stari Grad

 

 
 
 

Location

Dominikanski samostan i crkva sv. Petar, Ulica kod Svetog Petra, Stari Grad, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top