Description

Website: : Vidi website
Location : Dvorac Janković u Daruvaru, Daruvar, Hrvatska

          Najljepši i najvrijedniji spomenik rimskog Daruvara, diatretni stakleni pehar za vino, svjedoči o tradiciji vinogradarstva i uživanja u kvalitetnim vinima na ovim prostorima. Stara rimska poslovica kaže: „Da bi upoznao jedan narod sjedni za njegov stol, kušaj njegovu hranu i pij njegovo vino, tada ćeš tek upoznati kakvi su ti ljudi“.

        Uzgoj vinove loze u Daruvaru ima stoljetnu tradiciju i bogatu prošlost, zbog toga što pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvjete za vinogradarstvo i vinarstvo. Da je Daruvar od rimskog doba poznat po vinima, svjedoči Diatretni stakleni pehar za vino – carski mrežasti pehar, imenom «Vas diatretum Daruvarense», koji je pronađen 1789. godine u Rimskoj šumi.

      Daruvarsku vinsku cestu čini sedam različitih punktova, a slobodno možemo reći da započinje u samom centru grada. Svojim oblikom i svrhom spaja najudaljenije dijelove grada, počevši od daruvarskih vinograda gdje se nalazi Vinarija Lotada. OPG Voborski nalazi se na području Vrbovca s kušaonicom vina u „Vezmarovoj kuli”, vidikovcu, odnosno kamenoj tvrđavi sagrađenoj 1960. godine usred vinograda. Na drugoj strani grada Daruvarska vinska cesta povezuje etno imanje OPG Matej Kovačević, uređeno u stilu slavonskih vinara gdje se pružaju usluge seoskog turizma, a u središnjem je dijelu ceste Kavana Queen – restoran gdje možete uživati u domaćim i češkim specijalite- tima, daruvarskim vinima i Staročeškom pivu. Mini sirana Biogal svojim kvalitetnim i bogatim asortimanom sireva upotpunjuje priču o daruvarskom vinu, zajedno s punktovima Badela 1862 d.d. – Vinarije Daruvar , od kojeg je jedan u Donjem Daruvaru, a drugi u podrumu dvorca grofa Antuna Jankovića. U prizemlju dvorca je i prvi hrvatski Vinski salon, prodajno-izložbenog karaktera i koji izlošcima i paletom proizvoda obuhvaća sve punktove Daruvarske vinske ceste.


Izvor: Daruvarske vinske ceste

 

 
 
 

Location

Dvorac Janković u Daruvaru, Daruvar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Čilipi, Hrvatska
Top