Description

Location : Varaždinske Toplice, Hrvatska

       Jedna od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem sagrađena je u XV. stoljeću na temeljima srušene starije crkve. U XVIII. stoljeću je barokizirana tako da danas o gotičkom slogu svjedoče tek elegantni ukrasni potpornjaci s vanjske strane građevine. Godine 1765. crkva dobiva orgulje iz radionice glasovitog Antoniusa Römera iz Graza, a poslije 1880. godine dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe, jednog od najpoznatijih baroknih kipara na tlu Hrvatske i Slovenije. Zajedno sa orguljama oltari čine iznimni barokni ambijent.

 Robbini oltar u Crkvi Sv. Martina
Francesco Robbe (1698.-1757.), najbolji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu Sv. Katarine. Poslije potresa 1880., kod preuređenja katedrale, Robbini oltari su odstranjeni iz katedrale. Oltari Sv. Katarine i Sv. Barbare, koje je svojedobno naručio Kaptol zagrebački, preuzeo je Kaptol i darovao ih topličkoj župnoj crkvi. Oltar Sv. Katarine postao je u Toplicama oltarom Sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svetice. Tu su i kipovi Sv. Filipa Nerija i Sv. Stjepana Prvomučenika. S ova dva oltara manjkaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleskog, koje je Kaptol dao u župnu crkvu u Sisku.

Orgulje Crkve Sv. Martina
Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je 1765. g. s nabavom orgulja. Orgulje su rad glasovitog graditelja orgulja Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Srećom i zaslugom niza topličkih župnika ove orgulje su ostale sačuvane. U ove orgulje upravo je bio zaljubljen prof. Ladislav Šaban, najbolji poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao: “Čisti orguljski zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve.” Temeljitu obnovu orgulja 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program “Varaždinskih baroknih večeri.”


Izvor: TZ Varaždinske županije

 

 
 
 

Location

Varaždinske Toplice, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
nikoowp
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top