Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, Pićan

Description

Location : Pićan 60, 52332, Pićan, Hrvatska

           Župna crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, a nekad katedrala, nastala je na temeljima crkvice iz 14. st. Preuređenje crkve  je započeo A. Zara 1608.–13. Biskup Bonifacije Cecotti izgradio ju je 1753. do vanjskih dimenzija koje ima danas, dok je biskup Aldrago Piccardi barokizirao unutrašnjost. Današnji izgled crkva  u Pićnu poprimila je obnovom 1753. godine. Pićan je prve orgulje dobio u vrijeme biskupovanja Antonija Marenzija (1637.–46.).

              Zvonik pićanske katedrale od bijelog vapnenca sagrađen je 1872. godine. Sa svojih 48 metara ne samo da je jedan od najviših u Istri, već ga mnogi smatraju i najljepšim. U podnožju zvonika nalazi se kamena mjera koja je služila za mjerenje prinosa podanika.

          Kako i priliči katedrali, crkva u svom posjedu ima niz vrijednih predmeta, među kojima se u sakristiji se čuva ranogotički ormar iz 1741. od orahovine s pozlaćenom ornamentikom i križem te svečani biskupski plašt protkan zlatnim koncem, što ga je carica Marija Terezija poklonila Pićanskoj biskupiji.

       Pod pločama crkvenog poda nalazi se nekoliko grobova pićanskih biskupa i zaslužnih građana.


 

 
 
 

Video

Location

Pićan 60, 52332, Pićan, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top