Description

Location : Crkva Krista Kralja, Selca, Hrvatska

        Župna crkva u Selcima na Braču izvorno je bila posvećena slavenskim apostolima sv. Ćirilu i Metodu. Izgrađena je na mjestu starije crkve, Gospe od Pohođenja. Gradila se s prekidima od 1921. a kada je 1955. dovršen zvonik dobila je novu posvetu Kristu Kralju.

Građena je u neromantičkom stilu prema projektu austrijskog arhitekta “Adolfa Schlaufa. Njegov su projekt u djelo proveli mahom domaći klesari tako podigli monumentalan spomenik selačkoj kamenarskoj tradiciji. Na pročelju nad kojim dominira monumentalan zvonik nalaze se Kipovi Srca Isusova is njegovih bočnih strana svetaca Ćirila i Metoda.

U svetištu se nalazi kip Srca Isusova djela Ivana Meštrovića, odljev od topovskih čahura preostalih nakon borbe Drugom svjetskom ratu. Iza crkve u novije vrijeme podignut spomenik Papi Ivanu Pavlu II.

Kao zanimljiv detalju unutrašnjosti se ističe vitraj slikom su Jelene Križarice natpis povodom 1600. godišnjice njezine smrti. Po predaje majka Konstantina Velikog rođena na Braču, prema jednoj verziji u Podsmrčeviku, koji je na teritoriju selačke župe.

 

 
 
 

Location

Crkva Krista Kralja, Selca, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top