Description

Date : 5. rujna 2020.
Location : Ul. Rikarda Katalinića Jeretova 12A, 52100, Pula, Hrvatska

        Mornarička crkva u Puli (njem. Marinekirche, tal. Chiesa della Marina; danas crkva Gospe od Mora) izgrađena je na brežuljku Sveti Polikarp u Puli krajem 19. stoljeća. Točnije, gradnja je počela 1891., a crkva je dovršena 1898. godine. Stil gradnje je mješavina neobizantizma i neoromantike, a svoj su biljeg na crkvi ostavili trojica arhitekta: Friedrich von Schmidt, Victor Lunz i Natale Tommasi. Potonji je bio iz okolice Trenta a 1890. projektirao je i zgradu Državne njemačke gimnazije u Puli (danas Arheološki muzej Istre) te župnu crkvu Sv. Agneze u Medulinu.

    Crkva je cijela građena od naizmjeničnih redova bijelog istarskog kamena s Brijuna i rumenog mramora izvađenog u kamenolomima Oprtlja i Brtonigle. Bogatu vanjsku dekoraciju prati ništa manje bogata dekoracija crkvene unutrašnjosti.
Uz crkvu je zvonik visok 28 metara rađen po projektu Tommasija. Vrh zvonika je ravan, a na njemu je brončani kip anđela raširenih krila, djelo prof. Raffaette iz Trenta. Krase ga i gornji red kvadrifora (4 otvora koja završavaju polulukovima) i donji red trifora. Zvonik skriva 5 zvona.

        Unutrašnjost crkve ukrašena je tako da oponaša bizantske crkve, tj. njihove mozaičke i štukodekoracije i prizore. Središnji mozaik na trijumfalnom luku poslužio je za prikaz Posljednjega suda (dovršen 1913.), dok je u polukonhi apside prikazana Marija od Mora sa svetim Nikolom, Pavlom, Petrom i svetom Barbarom, koji lebde iznad Pulskoga zaljeva i Mornaričke crkve s uređenim okolišem, kako je to bilo predviđeno arhitektonskim projektom. U kripti crkve sahranjen je Daublebsky von Sterneck, koji nije doživio dovršetak radova.

         Crkva je posvećena 2.XII.1898. (posvetio ju je biskup Giovanni Battista Flapp), također u nazočnosti Franje Josipa, a povodom njegove 50. obljetnice krunjenja, iako još nije bila završena. Projekt je uključivao i uređenje okoliša – izgradnju stubišta prema Arsenalu te trijemova s kolonadama i vidikovcem, što nikada nije dovršeno. Uz vojnu kapelaniju bio je organiziran i dječji vrtić za potrebe mornaričkih djelatnika.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Ul. Rikarda Katalinića Jeretova 12A, 52100, Pula, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top