Description

Location : Cerovlje, Hrvatska

        Cerovlje je općinsko središte koje se nalazi na važnom prometnom pravcu koji povezuje Istru s Rijekom.  Cerovlje posebno dobiva na značaju od 1876. godine kada je izgrađena željeznička pruga Divača – Pula a u Cerovlju je  izgrađena crpna stanica gdje su parne lokomotive vlakova koji su putovali prema Puli ili Divači popunjavane vodom i ugljenom.

Naselje je postojalo na ovom mjestu već u 13. stoljeću, kada su ovim krajem vladali akvilejski patrijarsi. Prvi put se, kao Cerovlje, spominje 1325. u Istarskom razvodu, a kasanije u Urbaru pazinske grofovije iz 1498. spominje se kao Czerolach.

Uz cestu PazinRijeka, odmah uz željeznički prijelaz, nalazi se crkvica Svetog Trojstva iz 15. stoljeća, s ostacima fresaka nepoznatog majstora iz vremena gradnje. 1588. godine ju je proširio domaći svećenik i glagoljaš pop Ivan Bubić rodom iz obližnjeg Previža. Svjedoci njegova djela su glagoljicom isklesan mlinski kamen uzidan u južno pročelje crkve. Svetom Trojstvu je 1886. godine dodana lopica i trijem pred ulazom. Poviše naselja, koja se proteže prema sjeveru, nalazi se župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije sagrađena 1804. godine, a dograđena 1910.

Zahvaljujući nalazištima kvalitetne gline u dolinama oko Cerovlja i Boruta, ovdje se već početkom 19. stoljeća razvila proizvodnja cigle.  U Cerovlju 1911.  je sagrađena ciglanu, koja je uz onu u Borutu tada bila jedini industrijski pogon u cijeloj središnjoj Istri. Unatoč tome, Cerovlje je do danas ostalo poljoprivredno područje.

         Općina Cerovlje, osnovana 1993., daje novi poticaj razvoju ovog kraja te se osim unapređenja komunalnog sustava zalaže za afirmaciju cijelog kraja kroz razna društvena, sportska i kulturna događanja.

         U općinskom središtu svake godine održava se mimohod u kojem se okupljaju maskirane skupine iz svih dijelova općine Cerovlje i drugih područja u Istri. U povodu Dana Općine Cerovlje (22. lipnja) okupe se pučkih svirača i pjevača na manifestaciji pod imenom Sopci i kantaduori općine Cerovlje.


 

 
 
 

Location

Cerovlje, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top