Description

Location : Brseč, Hrvatska

          Brseč je  tipičan srednjovjekovni gradić smješten na 157 m visokoj hridi iznad nad Kvarnerom. Prvi pisani tragovi sežu u 1102. godinu kada je bio naseljen daleko ranije od ostalih o čemu svjedoči brdo Sisol, odnosno prapovijesna gradina ispod gdje su pronađeni tragovi kasnoantičkog naselja.

Srednjevjekovni duh grada, sa svojim uličicama i prolazima, sačuvan je do današnjih dana. Najviše gradskih kuća izgrađeno je u 17. stoljeću, dok zidine, utvrde i sam crkveni zvonik pripadaju ranom srednjem vijeku. Iz ranijeg je razdoblja i Kaštel, stara jezgra oko koje se kasnije razvilo naselje. Kuće su tipičan primjer primorske arhitekture, a na nekima su još i danas vidljivi natpisi na glagoljici.

Brseč s Mošćeničkom Dragom i okolicom  veže stoljetna tradicija pomorstva. Ovaj je kraj rodio mnoge poznate kapetane i vrijedne mornare, o čemu svjedoče i brojne zavjetne slike koje se nalaze u nekoliko crkvica mošćeničke i brsečke župe.

Brseč je prepun crkvi i crkvica: Župna crkva Sv. Jurja, Crkva sv. Križa, Crkva sv. Magdalene, Crkva sv. Stjepana na brsečkom groblju, te selo i Crkva Sv. Jelena i u biti Kapela sv. Nikole u Goloviku.

U gradskoj se loži, na ulazu u stari grad, nalazi bista Eugena Kumičića, hrvatskog književnika i političara. Rođen je u Brseču gdje se nalazi i njegova rodna kuća, danas pretvorena u knjižnicu i vrlo impresivnu galeriju „Eugen K” gdje izlažu eminentni hrvatski i strani umjetnici.

Nezaboravan se pogled pruža s hridi kraj male Crkve sv. Magdalene. Smještaj u Brseču i bližoj okolici može se pronaći u privatnim sobama i apartmanima.


 

 
 
 

Location

Brseč, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top