Description

Location : Crkva Svih Svetih, 85. Ulica, Blato, Hrvatska

         Župna crkva Svih Svetih u Blatu spominje se u pisanim izvorima u 14. stoljeća, dok neki izvori smještaju njen početak gradnje već u 10. stoljeću. Izgrađena je u središtu mjesta, na prostranom trgu, blatskoj Plokati, na kojem se i danas ističe zajedno sa zvonikom i ložom. Tijekom ljetnih mjeseci otvorena je za posjetitelje.

      Istočni dio crkve ujedno je i najstariji te je tamo smješten glavni oltar. Oltarna pala – diptih prikazuje sve svete i Bogorodicu s djetetom. Obje su djelo mletačkog renesansnog majstora Girolama da Santacrocea, a u Blato su donesene 1540. godine. U župnoj crkvi se ističe i kip Gospe, čudotvorni Bogorodičin kip, pronađen na morskoj obali koji je nekada bio pulena – drvena skulptura na pramcu broda. Kip je danas ukrašen nakitom kojeg su stoljećima poklanjali vjernici. Prema starosti, količini i vrijednosti ova zbirka jedna je od vrijednijih zavjetnih zbirki u Dalmaciji.U posebnoj kapeli, u mramornom sarkofagu, smješteni su ostaci sv. Vincence, zaštitnice Blata. Sv. Vincenca je rimska mučenica, a njene relikvije su donesene u Blato 1795. godine.

      Svake godine, 28.travnja, njene moći nose se u svečanoj procesiji oko mjesta. Taj dan je i Dan Općine Blato, kao i glavni nastup VU Kumpanija. Na pročelju crkve ističu se veliki okrugli prozori –rozete, karakteristični za graditeljstvo u Dalmaciji. Kipovi na vrhu pročelja uobičajeni su u korčulanskom graditeljstvu. Sa zapadne strane su sv. Marko i sv. Ivan Evanđelist, a sa sjeverne poprsje Stvoritelja te proroci Ilija i Jeremija. Lice, brada i odjeća proroka napravljeni su po uzoru na izgled plemića iz 17. i 18. stoljeća.

 

 
 
 

Location

Crkva Svih Svetih, 85. Ulica, Blato, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top