Description

Location : Veli Lošinj, Hrvatska

           Crkva je građena od 1767. do 1774. godine prema nacrtima mletačkog arhitekta Berenga nad lučicom tada središnjeg mjesta otoka Lošinja, zvanog Velo selo, a danas Veli Lošinj. Ova crkva svojom arhitekturom i unutrašnjim uresom zauzima istaknutije mjesto u kvarnerskoj i jadranskoj sakralnoj baštini.

      Crkva je spomenik slave velološinjskih pomoraca, ali i njihovo posljednje počivalište. U samoj crkvi i uokolo nje tijekom stoljeća pokopani su brojni Petrine, Raguzini, Budinići, Leve, Busanići i dr. Mnogima je tek more bilo «plavim grobom».  Klasicistički smirene vanjšine, crkva je iznutra kasnobarokno raskošna i razigrana. Sama konstrukcija crkvene lađe s plitkim bočnim nišama i razvučenim koritastim svodom te smještaj pjevališta s orguljama u polukružnu apsidu dubokog svetišta daju ovoj crkvi akustiku i ugođaj koncertne dvorane.

     Orgulje su rad znamenitog mletačkog majstora Gaetana Callida iz 1782., a štukature s prikazima glazbenih instrumenata izradio je švicarski majstor Clemente Somazzi. Po narudžbi je rađen i reljef na glavnom oltaru s prikazom „Večere u Emausu“ (Gasparo Albertini iz Pirana, 18. st.) u koji je uklopljena genre-scena velološinjske kuhinje.

          Velološinjski pomorci su generacijama s puno ljubavi i pobožnosti darivali svoju župnu crkvu vrijednim crkvenim inventarom. Među njima se ističe kapetan Gašpar Kraljeta (Gaspare Craglietto), u svoje vrijeme poznat u Veneciji kao veliki ljubitelj umjetnosti i strastveni kolekcionar. On je župnoj crkvi između ostaloga poklonio mramorni oltar sv. Ivana s ljupkom rokoko skulpturom Gospe Ružarice, rad G. Bonazza s kraja 17. stoljeća, i posebno vrijednu sliku «Bogorodice sa svecima» Bartolomea Vivarinija iz 1475. godine.


 

 
 
 

Location

Veli Lošinj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top