Description

Date : 30. studenoga 2021.
Location : Veli Lošinj, Hrvatska

          Crkva je građena od 1767. do 1774. godine prema nacrtima mletačkog arhitekta Berenga nad lučicom tada središnjeg mjesta otoka Lošinja, zvanog Velo selo, a danas Veli Lošinj. Ova crkva svojom arhitekturom i unutrašnjim uresom zauzima istaknutije mjesto u kvarnerskoj i jadranskoj sakralnoj baštini.

Crkva je spomenik slave velološinjskih pomoraca, ali i njihovo posljednje počivalište. U samoj crkvi i uokolo nje tijekom stoljeća pokopani su brojni Petrine, Raguzini, Budinići, Leve, Busanići i dr. Mnogima je tek more bilo «plavim grobom».  Klasicistički smirene vanjšine, crkva je iznutra kasnobarokno raskošna i razigrana. Sama konstrukcija crkvene lađe s plitkim bočnim nišama i razvučenim koritastim svodom te smještaj pjevališta s orguljama u polukružnu apsidu dubokog svetišta daju ovoj crkvi akustiku i ugođaj koncertne dvorane.

Orgulje su rad znamenitog mletačkog majstora Gaetana Callida iz 1782., a štukature s prikazima glazbenih instrumenata izradio je švicarski majstor Clemente Somazzi. Po narudžbi je rađen i reljef na glavnom oltaru s prikazom „Večere u Emausu“ (Gasparo Albertini iz Pirana, 18. st.) u koji je uklopljena genre-scena velološinjske kuhinje.

Velološinjski pomorci su generacijama s puno ljubavi i pobožnosti darivali svoju župnu crkvu vrijednim crkvenim inventarom.

Među njima se ističe kapetan Gašpar Kraljeta (Gaspare Craglietto), u svoje vrijeme poznat u Veneciji kao veliki ljubitelj umjetnosti i strastveni kolekcionar. On je župnoj crkvi između ostaloga poklonio mramorni oltar sv. Ivana s ljupkom rokoko skulpturom Gospe Ružarice, rad G. Bonazza s kraja 17. stoljeća, i posebno vrijednu sliku «Bogorodice sa svecima» Bartolomea Vivarinija iz 1475. godine.


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Veli Lošinj, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Ogulin, Hrvatska
  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
Top