Description

Location : Žminj, Hrvatska

         Žminjska Bartulja najveća je istarska pučka fešta. Kulminacija gotovo tjednog programa posljednja je subota u kolovozu. Nekad se ova stoljetna pučka fešta slavila isključivo 24. kolovoza, na dan svetog Bartula, čija je crkva smještena na zapadnom ulazu u mjesto, sagrađna u 16. stoljeću. U njoj se, na glavnom oltaru, nalazi kip toga sveca izrađen u žminjskoj drvorezbarskoj radionici, a primjer je seoskog baroka u Istri. Žminjci su se, nakon mise svecu u čast okupljali oko obiteljskih stolova na kojima je neizostavan bio kupus. Potom bi odlazili na samanj, te zabavu i ples u jednu od desetak oštarija. Iako osuvremenjena, Bartulja koja se danas održava posljednjeg vikenda u kolovozu, u velikoj se mjeri oslanja na stoljetnu tradiciju.

Bogat program uključuje biciklijadu, utrku, nogometni turnir i turnir u boćanju, koncerte, stočni sajam, predstave, sajam autohtonih proizvoda, te sajam automobila,

        U kulturno – umjetničkom programu redovito sudjeluju: Dječji vrtić Rapčići, Osnovna škola Vladimira Gortana, Folklorno društvo Cere, Žminjske mažoretkinje, Marija i Milan Kranjčić, Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju iz Pule i brojni drugi izvođači. Žminjske ulice ispune izlagači s ekološkim maslinovim uljima, vinima, suhomesnatim proizvodima, slasticama, proizvodima od lavande, aronije, smilja i konoplje, nakitom i brojnim dekorativnim predmetima.

Po već ustaljenu običaju, na Sajmištu je u subotu od 7 do 12 h organiziran stočni sajam i smotra domaćih životinja, a u 17 h iza trgovine Ultra, konjički turnir u preponskom jahanju.

Subota nevečer rezervirana je za veliki besplatni koncert neke od hrvatskih zvijezda, a poznati glazbenici nastupaju u isto vrijeme i na otvorenoj pozornici ugostiteljskog objekta “The bar”.


Izvor: TZ Žminj

 

 
 
 

Location

Žminj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top