Description

Website: : Vidi website
Location : Vižula, Medulin, Hrvatska

        Vižula pokraj Medulina bila je naseljena od neolitika pa sve do srednjeg vijeka, no svakako najznačajnija je rimska vila koja se od obale terasasto uzdizala.

      Vižula je arheološki lokalitet pokraj Medulina za koji je nedvojbeno potvrđeno da je bio naseljen od neolitika do ranog srednjeg vijeka. Otkrivani su ostaci neolitičkog naselja poput koliba od šiblja oblijepljenih zemljom i blatom, kao i ulomci keramike i dijelovi posuđa. Ipak najznačajnija je rimska vila koja se sustavno istražuje, a datira se u 1. – 2. stoljeća.

        Utvrđene su tri faze gradnje sve do 6. stoljeća, a zdanje se terasasto uzdizala od obale, dok je njen donji dio danas pod morem, gdje se naziru i ostaci pristaništa. Vila je bila patricijski i carski rezidencijalni ljetnikovac

       Ostaci sačuvane arhitekture govore da je vila bila trijemom otvorena prema moru čiji je pod djelomično ukrašen mozaikom, a osim toga vidljivi su i jasni obrisi bazena, vodospreme, sanitarnog čvora, olovne i zidane kanalizacije. Na zapadnoj strani poluotoka Vižule smješten je stambeni rezidencijalni dio vile, a na jugoistočnoj pristanište sa skladišnim prostorima i kućama za poslugu i robove. Zanimljiv je nalaz podnog mozaika koji uz crno-bijele kombinira keramičke i kockice od plavog kamena složene u geometrijske likove.

     Pronađeni ostaci infrastrukture govore da se u vili živjelo vrlo komotno, imala je sustav podnog grijanja kakav se koristi i u suvremenoj gradnji. Vižula ima dobre izglede da postane arheološki park u pravom smislu riječi nakon što istraživači zaokruže cjelinu svojih nalaza. A istražili su i obližnju nekropolu u kojoj je u dva navrata iskopano više stotina grobova različitih vrsta ukopa, s kosturima i žarama, nakitom i staklenim bočicama s inicijalima. Pogledajte Vodič kroz skriveni svijet antičke Vižule.

Arheološki park Vižula

      Na poluotoku je  uređen novi multimedijalni Arheološki park Vižula.  U sklopu arheološkog parka, koji je zamišljen da u njemu uživaju i odrasli i djeca, nalaze se dva ugostiteljska objekta, dječja igrališta, adrenalinski park, u nekadašnjem kamenolomu postavljena je pozornica za različite evente, a može se posjetiti škola arheologije i razgledati antički vrt. Sve informacije mogu se dobiti odmah na ulazu, na info-punktu, gdje će se moći unajmiti i VR naočale (tijekom ljetnih mjeseci) pomoću kojih će se moći uživati u vizualizacijama oživljenoj raskošnoj antičkoj vili i njenim pojedinim segmentima.

Osim toga, u parku su postavljene pametne klupe, e-stablo te hot-spot točka, brojne informativne ploče i na brajici te je sve dostupno slijepim i slabovidnim osobama, a tu je i taktilna mapa kružnog oblika. Cijeli poluotok je pod videonadzorom.

Info punkt na ulazu u park otvoren je:
od ponedjeljka do petka od 9-12 h i 18-21 h.


 

 
 
 

Location

Vižula, Medulin, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top