Description

Location : Otok Vele Srakane, Vele Srakane, Hrvatska

          Zapadno od Lošinja, između Unija i Suska, smjestila su se dva mala otoka – Vele i Male Srakane. Veći od dva, kako im i samo ime kaže, Vele Srakane, nalaze se sjeverno od Malih Srakana te južno od otoka Unije.

Vele Srakane duge su 2,5 km, površine 1,2 km2 . Na brdu Vela straža, nadmorske visine 60 metara, nalazila se prethistorijska gradina. Stari kaštel ostatak je polukružnog zida nekadašnje utvrde za obranu od morskih pljačkaša. U ugao kuće Skrivanić ugrađen je nadgrobni spomenik iz rimskog doba.

Obala nema ni jednog zaklona, a na manjem pristaništu u uvali Gornja Trata pristaje brod iz Malog Lošinja.

         Na Velim Srakanama je crkvica posvećena svetoj Ani, a na malim Srakanama Gospi Karmelskoj, i to su jedini dani kada župnici iz Suska odnosno Ćunskog dolaze održati svetu misu.

Odlaskom na Vele Srakane civilizaciju ostavljate za sobom. Na otok se ne može automobilom. Srakane su povezane brodskom linijom s Malim Lošinjem, a da bi brod pristao na Srakane, morate to posebno naglasiti osoblju na brodu. Na otoku ne postoje trgovine, pa sve namirnice uključujući i vodu, morate nositi sa sobom. Izvan turističke sezone na Velim Srakanama obitava svega 8 ljudi. Tada vlada potpuni mir.


 

 
 
 

Location

Otok Vele Srakane, Vele Srakane, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top