Description

Website: : Vidi website
Location : Tvrđava sv. Nikole, Obala dr. Franje Tuđmana, Šibenik, Hrvatska

        Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku, jedinstvena je renesansna građevina venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine.

        Izgrađena je na otočiću Ljuljevcu, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole po kojem je dobila ime. Smještena je na južnoj strani kanala, na malenu otoku, a južnim je dijelom povezana uskim putićem s kopnom. Svojom sjevernom stranom istaknuta je prema suprotnoj strani kanala, čineći tako nadzor nad morskim putevima tog područja.

Gradnja tvrđave prema projektu mletačkog arhitekta Gian Girolama Sanmichellija započela je 1540 g. nakon pada grada Skradina pod osmanlijsku vlast, kada su Mlečani morali ojačati obranu Šibenika, svoje najvažnije strateške luke na istočnoj obali Jadrana. Građena je u obliku trokuta, na tri razine, a predstavlja izvanredan primjer izolirane bastionske utvrde građene prema postulatima fortifikacijskog sustava obrane „alla moderna”.

        Posebna vrijednost Tvrđave sv. Nikole jest u tome što je zadržala izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja, pa je tako 2017. upisana u Listu svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća”.

Zanimljiva je i činjenica da utvrda u stvari nikada nije ispunila svoju funkciju jer nikada nije borbeno ni obrambeno bila aktivna.


Izvor: TZ Šibenik

 

 
 
 

Location

Tvrđava sv. Nikole, Obala dr. Franje Tuđmana, Šibenik, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top