Description

Date : 3. ožujka 2022.
Location : Tvrđava Revelin, Dubrovnik, Hrvatska

       Velika tvrđava u obliku nepravilnog četverokuta podignuta je izvan gradskih zidina, u istočnom dijelu grada, ispred Vrata od Ploča, sredinom 16. stoljeća, u vremenu kad je Dubrovačkoj Republici opet zaprijetila velika opasnost od Venecije. Građena je ubrzano – svi ostali javni radovi, a velikim djelom i privatni građevinski radovi bili su obustavljeni kako bi se što brže nesmetano izgradila tvrđava i pojačala obrana gradske luke i istočnog dijela grada koji je bio slabije zaštićen.

Izgrađena je prema nacrtu inženjera Antuna Ferramolinna, kojega je u pomoć Republici poslao španjolski admiral Dorija, veliki prijatelj Republike. Monumentalna i impresivna građevina, s jedne strane opkoljena morem , a sa tri jarkom, bila je dostojan i neosvojiv čuvar dubrovačke luke.

Jednim uglom ulazila je u istočna gradska vrata, Vrata od Ploča, kojima je činila jedinstveni obrambeni kompleks i čuvala istočne kopnene prilaze gradu. Revelin je imao velike presvođene prostore i najveću terasu u Dubrovniku, pa danas ovi prostori i izvanredni ambijenti idealne su pozornice za raznovrsne priredbe ljetnog festivala.

Zanimljivosti

U vrijeme gradnje tvrđave uveden je propis da svatko tko dolazi u Dubrovnik mora sa sobom donijeti jedan kamen koji je veličinom trebao biti primjeren tjelesnoj građi donositelja.


 


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Tvrđava Revelin, Dubrovnik, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Bribir, Hrvatska
  • Ogulin, Hrvatska
  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
Top